Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem plně invalidní důchodce a pobírám 3400 Kč invalidní důchod. Od ledna roku 2008 do konce roku 2008 jsem pracoval ve více firmách na častečný i plný úvazek a odváděl jsem z každé mzdy nemalé poviné zdravotní pojištění. V lednu 2009 my došla poukázka od VZP na 1300 Kč, bylo mi to divné tak jsem volal do VZP kde mi řekli že je to v pořádku. Peníze jsem si vybral a myslel jsem si že je to něco jako vrácení přeplatku na zdravotním pojištění. Takhle mi 1300 Kč měsičně chodilo celý rok až do dubna roku 2010. Během této doby jsem ještě jednou telefonoval do VZP kde mi znovu nějaký pán řekl že je to v pořádku. Nyní v dubnu 2010 mi telefonovali z VZP že udělali chybu a že peníze které mi posílaly náleží někomu jinému a že jim ty peníze musím vrátit.
Souhlasil jsem a domluvil jsi s nimi schůzku, poněvadž by to mohlo být dle mého úsudku bráno jako neopravněné obohacováni. Nyní nemám příjem na to abych jim tyto peníze za tu dobu celkem zhruba 16.000 Kč vratil. Tak bych se chtěl zeptat jestli jsem povinen jim tyto penize vrátit když to bylo zapříčiněno jejich chybou. A jestli ano jakou si mohu domluvit minimálni splátku - uvažuji tak max. o 200 Kč měsičně. Děkuji, Josef.


ODPOVĚĎ:
Peníze jste povinen vrátit. Záležitosti splátek jsou předmětem dohody, proto bude záležet jen na dohodě s VZP. Proto si již na schůzku s VZP vezměte Váš důchodový výměr nebo jiný doklad o Výši Vašeho důchodu. I kdyby VZP nařídila exekuci, bude Vám muset ponechat životní minimum. Proto se splátky, ve Vašem případě, budou pohybovat v malých částkách. Pokud by došlo k žalobě ze strany VZP, můžete tvrtit, že jste byl v dobré víře že Vám peníze náleží, protože Vás zaměstnanci VZP opakovaně informovali o Vašem právu na danou částku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.