Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naší společnosti přišel email od PicRights, kde nám společnost sděluje, že jsme neměli autorská práva na využití obrázku na našich webových stránkách - na internetu je této problematiky hodně. Obrázek jsme tam měli cca 3 měsíce a byl převzat z online webu. Obrázek se však týkal exhumace masových hrobů, na kterých se podíval i můj zaměstnavatel, na jehož webu byl obrázek zveřejněn.

Společnost teď po nás požaduje poplatek 7.500 Kč, jinak to předají právnímu zástupci. Moje otázka zní - mají na to právo? Na internetu píše hodně společností, že jim neodpovídali, ale nejsem si jistá, zda pro nás jako společnost nebude lepší poplatek zaplatit a mít "klid". Děkuji za odpověď. S pozdravem Monika.

 

ODPOVĚĎ:
Předmětnou výzvu lze považovat přinejmenším za dosti pochybnou. Společnost PicRights nedokládá, že je zmocněna zastupovat autora při vymáhání údajně vzniklé újmy, nepopisuje, jakým způsobem dospěla k požadované částce apod. Je pravděpodobné, že tato společnost těží z právní neznalosti adresátů těchto výzev, kteří raději zaplatí (jelikož se obávají pohrůžky dalších právních kroků). Není ovšem vůbec jisté, zda je společnost PicRights k vymáhání těchto částek oprávněna.
Dle mého názoru není nutné v současné chvíli vymáhanou částku hradit. Pakliže by společnost PicRights skutečně tuto věc předala svému právnímu zástupci k vymáhání, byla by Vaše společnost tímto právním zástupcem s největší pravděpodobností opětovně kontaktována (resp. je to běžným postupem) – tzn. že by stále existoval prostor pro mimosoudní zahlazení této záležitosti. Osobně se však domnívám, že společnost PicRights svému právnímu zástupci nic nepředá, jelikož podstatou jejího podnikání je inkasování licenčních poplatků vymožených na základě rozesílaných výzev (nikoli vedení soudních řízení).
Doporučuji Vám obrátit se s tímto dotazem na kolektivního správce autorských práv – nejblíže této problematice je patrně OOA-S – Ochranná Organizace Autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl:
https://www.ooas.cz
(který by Vám snad mohl sdělit svůj názor na postup společnosti PicRights).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.