Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nikde nemůžu dohledat jaká jsou práva a licence na Harryho Pottera, konkrétně na název Harry Potter či na různá slova (třeba kouzla) z knih. Např. mohu si založit internetové stránky www.harrypottervystava.cz? Nebo mohu použít jiný název z knih? Místo, kouzlo, předmět atd. ? Třeba www.alohomora.cz? nebo www.cestadobradavic.cz nebo www.mudloveprijedteexpress.cz a podobně?

Vím, že existují stránky jako www.pricnaulice.cz třeba. A liší se licence na slovo v češtině a angličtině? Muggle nebo Mudla? Děkuji za vysvětlení a radu. Taťána.

 

ODPOVĚĎ:
Autorskoprávní ochrany mohou požívat nejen celá autorská díla (knihy, filmy apod.), nýbrž i názvy a jména postav obsažené v těchto autorských dílech. Konkrétně dle § 2/3 autorského zákona platí, že:
"Právo autorské se vztahuje na dílo dokončené, jeho jednotlivé vývojové fáze a části, včetně názvu a jmen postav, pokud splňují podmínky podle odstavce 1 nebo podle odstavce 2, jde-li o předměty práva autorského v něm uvedené."
Jména literárních postav jsou tudíž autorskoprávně chráněna pouze tehdy, pokud se jedná o "jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora" (ve smyslu § 2/1 autorského zákona). Například u jména Harry Potter lze o jedinečnosti vcelku pochybovat, jelikož se jedná o zcela tuctové anglické jméno a příjmení. Ovšem pozor - jméno "Harry Potter" může být chráněno jiným způsobem - může se například jednat o ochrannou známku.
Pokud jde o překlady jmen literátních postav, platí pro ně v podstatě stejná pravidla. I překlad autorského díla do jiného jazyka je totiž autorským dílem (§ 2/4 autorského zákona). Autorskoprávní ochrany tak může požívat jak anglické jméno literární postavy, tak překlad tohoto jména do češtiny (pokud jde v obou případech o jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora).
V současné chvíli Vám doporučuji kontaktovat Úřad průmyslového vlastnictví:
https://upv.gov.cz
a dotázat se ho, zda jsou slova "Harry Potter" (či nějaká jejich odvozenina) chráněna jako ochranná známka.
Co se týče autorskoprávní ochrany jmen a názvů postav z knih o Harrym Potterovi, doporučuji Vám kontaktovat příslušného kolektivního správce autorských práv, kterým je DILIA – DIvadelní, LIterární a Audiovizuální agentura:
https://www.dilia.cz
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.