Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně autorského práva. Jsme krajská galerie, k novému edukačnímu samoobslužnému prostoru jsem pro návštěvníky připravila leporelo s obrázky, které není k prodeji, pouze k nahlédnutí (max. ho občas někomu dáme). Obrázky jsem reprodukovala z knih či z internetu, vždy je uvedený přesný zdroj.

Nicméně vzhledem k nekomerční povaze dokumentu pro edukační účely jsem už dál autorské právo neřešila. Je to takto v pořádku? Děkuji vám. Iva.

 

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu usuzuji, že do autorských práv jiných osob jste nezasáhla, jelikož jste využila jednu z tzv. zákonných licencí. Konkrétně se jednalo o tzv. citaci, která je v § 31/1 autorského zákona definována následovně:
„Do práva autorského nezasahuje ten, kdo
a) užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle,
b) užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely … vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem,
c) užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu;
vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen. “
Pakliže jste všechna uveřejněná díla řádně odcitovala, mělo by být z právního hlediska vše v pořádku. I pokud byste v leporelu reprodukovala citace z jiných autorských děl (šlo by tedy vlastně o druhou citaci v pořadí), nemusí se jednat o zásah do autorského práva. Na tyto situace je totiž pamatováno v § 31/2 autorského zákona:
„Do práva autorského nezasahuje ani ten, kdo výňatky z díla nebo drobná celá díla citovaná podle odstavce 1 písm. a) nebo b) dále užije; ustanovení odstavce 1 části věty za středníkem platí obdobně. “
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.