Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych si vytvořit značku oblečení a eshop založený na potištěných textiliích, které budou zdobit jména celebrit. Uvedu příklad “I love Jennifer Lopez”. Je možné jména celebrit takto používat? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Jména celebrit můžete tímto způsobem používat pouze tehdy, pokud získáte předem jejich souhlas (a to samozřejmě každé celebrity zvlášť).
V této souvislosti je nutné si uvědomit, že jméno každého člověka požívá právní ochrany, což (mimo jiné) znamená, že člověk je oprávněn rozhodovat o tom, jakým způsobem má být s jeho jménem nakládáno, resp. jak, kde a v jakém kontextu má být jeho jméno užíváno (samozřejmě s určitými výjimkami).
Konkrétně dle § 77/1 občanského zákoníku platí, že:
„Jméno člověka je jeho osobní jméno a příjmení, popřípadě jeho další jména a rodné příjmení, která mu podle zákona náležejí. Každý člověk má … právo na ochranu svého jména a na úctu k němu. “
Není proto možné, abyste založila svůj podnikatelský záměr na užívání jmen jiných lidí (celebrit), aniž byste k tomu získala jejich výslovný souhlas. Dojde-li k narušení práv člověka k jeho jménu, může se bránit za pomocí § 78/1 občanského zákoníku:
„Člověk … který utrpěl újmu pro neoprávněný zásah do tohoto práva, zejména neoprávněným užitím jména, se může domáhat, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek. “
(přičemž není samozřejmě ani vyloučeno, aby se dotčený člověk domáhal finančního zadostiučinění).
Chcete-li proto předejít případným právním nesnázím, lze Vám doporučit získat od každé celebrity, jejíž jméno byste chtěla na textilu otisknout, její výslovný souhlas.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.