Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Snažíme se rozjet novou firmu a ráda bych se zeptala, zda je povolené tisknout/šít vlastní logo na nepotištěný textil za účelem prodeje, když je tričko vyrobené například od firmy B& C? Tudíž by na textilu byly uvedeny dvě firmy - ta první, výrobní, na etiketě zespodu textilu, druhá (naše) někde vepředu na textilu. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Denisa.

ODPOVĚĎ:
Bude-li předmětný textil opatřen logy výrobce, která budou mít podobu ochranné známky, může mezi Vámi a výrobcem textilu (jemuž svědčí ochranná známka) dojít ke sporu ohledně ne/oprávněnosti využití výrobků označených ochrannou známkou. Dle § 1 zákona o ochranných známkách platí, že:
„Ochrannou známkou může být za podmínek stanovených tímto zákonem jakékoliv označení schopné grafického znázornění, zejména slova, včetně osobních jmen, barvy, kresby, písmena, číslice, tvar výrobku nebo jeho obal, pokud je toto označení způsobilé odlišit výrobky nebo služby jedné osoby od výrobků nebo služeb jiné osoby. “
Dle § 8/1 zákona o ochranných známkách má vlastník ochranné známky (tedy výrobce textilu, který disponuje příslušným logem) výlučné právo:
„… užívat ochrannou známku ve spojení s výrobky … pro něž je chráněna … Vlastník ochranné známky je oprávněn používat spolu s ochrannou známkou značku (R). “
K užívání ochranné známky je tudíž dle platné právní úpravy oprávněn toliko její vlastník (popř. ten, kdo od něj získá licenci). Dle § 8/2 písm. a) zákona o ochranných známkách platí, že:
„Nestanoví-li tento zákon jinak … nikdo nesmí v obchodním styku bez souhlasu vlastníka ochranné známky užívat
a) označení shodné s ochrannou známkou pro výrobky … které jsou shodné s těmi, pro které je ochranná známka zapsána“
Jedním dechem je však nutné dodat, že práva vlastníka ochranné známky nejsou bezbřehá. Ve Vašem případě je podstatný § 11/1 zákona o ochranných známkách, dle něhož platí, že:
„Vlastník ochranné známky není oprávněn zakázat její užívání na výrobcích, které byly s touto ochrannou známkou uvedeny na trh v České republice tímto vlastníkem nebo s jeho souhlasem. “
Pakliže byl tedy předmětný textil (obsahující logo, které je ochrannou známkou) prodán na území ČR, nemůže výrobce (tedy vlastník ochranné známky) zakázat další užívání tohoto loga na předmětném textilu. To však neznamená, že by bylo automaticky možné opatřit tento textil vlastním logem a spolu s původním logem ho prodávat.
Užití cizího loga by totiž mohlo být kvalifikováno jako nekalosoutěžní jednání, které je dle § 2976/1 občanského zákoníku zakázáno. V úvahu přichází především následující skutkové podstaty nekalosoutěžního jednání:
- klamavé označení zboží nebo služby dle § 2978/1 občanského zákoníku:
„Klamavé označení zboží … je takové označení, které je způsobilé vyvolat v hospodářském styku mylnou domněnku, že jím označené zboží … pocházejí z určité oblasti či místa nebo od určitého výrobce, anebo že vykazují zvláštní charakteristický znak nebo zvláštní jakost …“
- vyvolání nebezpečí záměny dle § 2981/1 a 2 občanského zákoníku:
„Kdo užije jména osoby nebo zvláštního označení závodu užívaného již po právu jiným soutěžitelem, vyvolá tím nebezpečí záměny.
Nebezpečí záměny vyvolá i ten, kdo užije zvláštního označení závodu nebo zvláštního označení či úpravy výrobku, výkonu nebo obchodního materiálu závodu, které v zákaznických kruzích platí pro určitý závod za příznačné. “
- parazitování na pověsti dle § 2982 občanského zákoníku:
„Parazitováním je zneužití pověsti závodu, výrobku nebo služby jiného soutěžitele umožňující získat pro výsledky vlastního nebo cizího podnikání prospěch, jehož by soutěžitel jinak nedosáhl. “
Pro získání dalších informací ve věci užití cizí ochranné známky Vám doporučuji kontaktovat Úřad průmyslového vlastnictví:
https://upv.gov.cz
a pro získání dalších informací týkajících se nekalé soutěže Vám doporučuji kontaktovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže:
https://www.uohs.cz/cs/uvodni-stranka.html
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 441/2003 Sb. , o ochranných známkách a o změně zákona č. 6/2002 Sb. , o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o ochranných známkách)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.