Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych založila firmu s názvem Babybela (e-shop s dětskými potřebami). Co jsem se dívala na různé ověřovače pro firmy, shoda je velmi minimální tudíž název by měl projít. Co se ale chci zeptat je, že existuje babybel sýr, který má i svoji vlastní webovou stránku, zda to nevadí. Jinak webová stránka babybela je volná. Děkuji moc za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Základní požadavky na název obchodní společnosti (tzv. obchodní firmu) jsou formulovány v § 424 občanského zákoníku:
„Obchodní firma nesmí být zaměnitelná s jinou obchodní firmou ani nesmí působit klamavě. “
Sama skutečnost, že Vámi vymyšlená obchodní firma „Babybela“ není zaměnitelná s obchodní firmou jiné obchodní společnosti, proto ještě neznamená, že tato obchodní firma splňuje všechny zákonné požadavky.
Co se týče povinné nezaměnitelnosti obchodní firmy, upozorňuji na to, že tato nezaměnitelnost se musí vždy týkat kmene obchodní firmy (názvu), resp. dominantní části této obchodní firmy. Je proto nutné ověřit, zda neexistuje právnická osoba (obchodní společnost), jejíž obchodní firma by se té Vaší významně podobala (měla stejný kmen).
Podstatnou otázkou je i možná klamavost Vámi vymyšlené obchodní firmy, a to především ve vztahu ke známému označení sýrů, které se s Vámi vymyšlenou obchodní firmou v podstatě shoduje. V této souvislosti lze odkázat například na rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 19. 1. 2011, sp. zn. 23 Cdo 4933/2009, v jehož rámci dospěl soud (mimo jiné) k tomuto závěru:
„Pokud si žalovaná zvolila jako obchodní firmu typické označení výrobků žalobkyně, nejedná se o ochranu obchodní firmy … poněvadž ve vztahu mezi účastníky nejde o neoprávněné užívání obchodní firmy; otázka oprávněného užívání obchodní firmy žalovanou se tak stala otázkou nekalé soutěže …“
Pokud by se tedy obchodní firma Vámi založené obchodní společnosti významně překrývala s názvem výrobku jiné obchodní společnosti, přičemž tato podobnost by mohla na běžného spotřebitele (zákazníka) působit klamavě (mohla by například vyvolávat dojem, že Vaše obchodní společnost je nějak navázána na výrobce předmětných sýrů), mohlo by se jednat o nekalosoutěžní jednání, proti němuž by se mohl výrobce předmětných sýrů bránit.
V souvislosti s výše uvedeným připomínám, že dle § 2976/1 občanského zákoníku platí, že:
„Kdo se dostane v hospodářském styku do rozporu s dobrými mravy soutěže jednáním způsobilým přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo zákazníkům, dopustí se nekalé soutěže. Nekalá soutěž se zakazuje. “
Typickými příklady nekalé soutěže jsou například:
- klamavé označení zboží nebo služby (§ 2978 občanského zákoníku) : Klamavé označení zboží nebo služby je takové označení, které je způsobilé vyvolat v hospodářském styku mylnou domněnku, že jím označené zboží nebo služba pocházejí od určitého výrobce,
- vyvolání nebezpečí záměny (§ 2981 občanského zákoníku) : Kdo užije jména osoby nebo zvláštního označení závodu užívaného již po právu jiným soutěžitelem, vyvolá tím nebezpečí záměny; nebezpečí záměny vyvolá i ten, kdo užije zvláštního označení závodu nebo zvláštního označení či úpravy výrobku, výkonu nebo obchodního materiálu závodu, které v zákaznických kruzích platí pro určitý závod za příznačné,
- parazitování na pověsti (§ 2982 občanského zákoníku) : Parazitováním je zneužití pověsti závodu, výrobku nebo služby jiného soutěžitele umožňující získat pro výsledky vlastního nebo cizího podnikání prospěch, jehož by soutěžitel jinak nedosáhl.
S ohledem na skutečnost, že Vámi vymyšlená obchodní firma je prakticky shodná s označením výrobku (sýru) a s přihlédnutím k faktu, že se hodláte zabývat prodejem dětského zboží, přičemž i předmětný sýr je primárně určen dětem, považuji riziko vzniku nekalosoutěžního stavu za poměrně vysoké. Obchodní firmu v tomto znění byste tedy mohla do obchodního rejstříku sice zapsat, hrozilo by však vcelku reálné nebezpečí, že výrobce předmětných sýrů by se po Vás mohl s úspěchem domáhat, abyste obchodní firmu změnila.
Sama skutečnost, že doména „babybela“ je volná, na výše uvedeném v podstatě nic nemění. Pakliže byste se dostala do sporu s výrobcem předmětných sýrů, lze předpokládat, že z jeho strany by byl zahájen i tzv. doménový spor (v jehož rámci by se domáhal, abyste s užíváním domény s tímto názvem ustala).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.