Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych zjistit informaci týkající se autorských práv a to ve spojitosti s malbou mých vlastních obrazů. Konkrétně bych chtěla malovat předměty z oblasti módy, např. : lodička na jehlovém podpatku, kabelka, flakonek parfému. Ale, jednalo by se pouze o obrysy těch věcí. A mě by zajímalo, kdybych si vybrala např. ikonickou kabelku od známého návrháře, kterou někteří jedinci poznají už i jen z toho obrysu, protože se jedná o relativně specifický tvar, tak zda už i to je vnímáno jako kopírování, zneužití a pod.

Nikde na tom předmětu ani jinde na obraze ani bych neuváděla značku ani název kabelky, žádné logo, nic. Ani kdybych obraz vyfotila, umístila ho na internet, tak bych do popisku nenapsala např. :   Kabelka (název kabelky) od (jméno návrháře). Jednalo by se jen o obrys a vnitřek obrysu by byl barevný, možná bych některá místa vystínovala, abych vytvořila plastičtější efekt.   Dále na tom obraze by byly další motivy okolo toho obrysu - mé vlastní vymyšlené, jako takové pozadí dejme tomu. Umělecké/abstraktní prvky. Ten obraz by tedy byl na půl takový grafický a na půl umělecký. Ale měla bych i variantu s čistým pozadím, tím pádem obraz by obsahoval pouze obrys toho předmětu nic víc. A samozřejmě, chtěla bych takovéto obrazy nabídnout k prodeji. Mám informaci, že ve fotobankách je také spoustu známých předmětů ke stažení a akorát je u nich vymazané logo/nápis značky a takovýmto stylem jsou dostupné ke stažení. Tak pokud toto neporušuje žádná práva, tak mi ten můj nápad přijde podobný (možná více neškodný, když se nejedná o žádnou fotku ani dokonalou grafiku) a tím pádem by neměl také nic porušovat. Je to tak? Pokud budete tento dotaz a odpověď chtít vložit na stránky tak klidně můžete, mně se to jen nepodařilo odeslat přes ten formulář a nevím zda má takovou kapacitu. Napište mi prosím číslo účtu kam mám poslat poplatek nebo klidně odkaz, nevím jaké jsou možnosti jak zaplatit. Děkuji moc za informace. S pozdravem, Bohuslava.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi uváděné předměty (dámská lodička, kabelka, flakon) mohou představovat díla užitého umění. I taková díla mohou být autorskými díly, jak to výslovně vyplývá z § 2/1 autorského zákona:
„Předmětem práva autorského je … dílo umělecké … které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě … bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam … Dílem je zejména … dílo užitého umění …“
Pokud by tedy Vámi vyjmenované předměty představovaly autorská díla, vztahoval by se na Vámi vytvořené obrazy § 2/4 autorského zákona, dle něhož platí, že:
„Předmětem práva autorského je také dílo vzniklé tvůrčím zpracováním díla jiného … Tím není dotčeno právo autora zpracovaného … díla. “
Výše uvedené znamená, že Vámi vytvořené obrazy by samozřejmě představovaly Vaše autorská díla, bylo by však zároveň nutné získat souhlas (licenci) nositele autorských práv těch autorských děl, která na svých obrazech zachytíte.
V souvislosti s Vámi vyjmenovanými předměty je vhodné upozornit také na fakt, že některé z těchto výrobků mohou být rovněž ochrannými známkami. Dle § 1 zákona o ochranných známkách totiž platí, že:
„Ochrannou známkou může být za podmínek stanovených tímto zákonem jakékoliv označení schopné grafického znázornění, zejména … tvar výrobku nebo jeho obal, pokud je toto označení způsobilé odlišit výrobky nebo služby jedné osoby od výrobků nebo služeb jiné osoby. “
Pokud by některý z těchto výrobků (resp. jeho tvar či obal) skutečně představoval ochrannou známku, bylo by nutné pamatovat na § 8/2 písm. c) zákona o ochranných známkách, dle něhož nesmí nikdo v obchodním styku bez souhlasu vlastníka ochranné známky užívat:
„označení shodné s ochrannou známkou nebo jí podobné pro výrobky nebo služby, které sice nejsou podobné těm, pro které je ochranná známka zapsána, avšak jde o ochrannou známku, která má dobré jméno v České republice, a jeho užívání by nepoctivě těžilo z … dobrého jména ochranné známky nebo jim bylo na újmu“
V souvislosti se zachycováním tvarů známých výrobků (když vytvořené obrazy mají být předmětem Vaší podnikatelské činnosti) je vhodné upozornit ještě na § 2982 občanského zákoníku, který vymezuje jeden z druhů nekalosoutěžního jednání, a to konkrétně parazitování na pověsti:
„Parazitováním je zneužití pověsti závodu, výrobku nebo služby jiného soutěžitele umožňující získat pro výsledky vlastního … podnikání prospěch, jehož by soutěžitel jinak nedosáhl. “
Z výše uvedených důvodů Vám doporučuji obezřetnost. V první řadě se můžete obrátit na kolektivního správce autorských práv a svůj záměr s ním konzultovat. Tímto kolektivním správcem je (může být) OOA-S – Ochranná Organizace Autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl:
https://ooas.cz/
Je pravdou, že tento kolektivní správce se věnuje dílům výtvarným, svým zaměřením se však dílům užitého umění nejvíce přibližuje.
Pro zjištění, zda některé z Vámi zvolených výrobků představují ochranné známky, můžete kontaktovat Úřad průmyslového vlastnictví:
https://upv.gov.cz/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
zákon č. 441/2003 Sb. , o ochranných známkách a o změně zákona č. 6/2002 Sb. , o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o ochranných známkách)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.