Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně autorských práv. Rádi bychom se začali věnovat podnikání v odvětví potisku hrnečků a triček. Nemohli jsme ovšem dohledat konkrétní informace o tom, zda bychom mohli natisknout na hrneček hlášku z filmu či seriálu, případně obrázky spojené přímo se seriálem (nějaká věc jež se v seriálu opakuje a je pro něj typická, například logo Central Perk z Přátel).

Případně by nás také zajímalo, jaké podmínky bychom museli splnit, abychom je mohli použít. Rádi bychom vyráběli hrnečky s citáty. Jak bychom tyto citáty měli uvádět? Stačí pouze citát a jméno autora citátu? Jak poznáme, zda lze daný citát použít? Také jsme přemýšleli nad potiskem se jmény zpěváků, názvy kapel a texty písniček. Za jakých podmínek bychom je mohli použít, či jak zjistíme, zda je vůbec smíme použít? Předem děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne, Regina.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do tří částí:
1/ Hlášky z filmů a seriálů:
Hlášky (tedy krátké citace scénářů, resp. filmových/seriálových replik) mohou představovat autorská díla ve smyslu § 2/1 autorského zákona. Pro ilustraci právních konsekvencí používání filmových/seriálových hlášek za účelem podnikání lze odkázat například na tento článek:
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/pouziti-hlasky-z-filmu-nebo-pisne-pro-reklamu-stoji-i-stovky-tisic-korun_201502250856_sbartosova
Budete-li tedy chtít v rámci svého podnikání užívat hlášky z filmů/seriálů, lze Vám doporučit pro každou z těchto hlášek předem získat příslušné oprávnění (licenci). Za tímto účelem je zapotřebí kontaktovat příslušného kolektivního správce autorských práv, který vše zprostředkuje. V případě filmových/seriálových hlášek přichází v úvahu:
- DILIA – DIvadelní, LIterární a Audiovizuální agentura
http://www.dilia.cz/
- INTERGRAM – Nezávislá společnost výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů
https://www.intergram.cz/
Prakticky totéž se pak vztahuje rovněž na jednotlivé obrázky (loga) z filmů a seriálů. V tomto případě přichází v úvahu tento kolektivní správce autorských práv:
- OOA-S – Ochranná Organizace Autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl
https://ooas.cz/
2/ Citáty:
V tomto ohledu je podstatné, o jaké citáty by se mělo jednat. Budete-li citovat autory, od jejichž smrti uplynulo více než sedmdesát let, mělo by být v zásadě vše v pořádku, jelikož majetková autorská práva k těmto dílům již zanikla.
Pokud by se však mělo jednat o citáty současných autorů (přičemž se samozřejmě nemusí jednat pouze o spisovatele, nýbrž v podstatě o každého), bude opět zapotřebí získat autorův souhlas, resp. získat tento souhlas od příslušného kolektivního správce autorských práv:
- DILIA – DIvadelní, LIterární a Audiovizuální agentura
http://www.dilia.cz/
3/ Jména zpěváků, názvy kapel a písní:
Co se týče názvů písní, platí, co jsem uvedl výše. Název písně může představovat autorské dílo a je proto zapotřebí získat souhlas autora, resp. příslušného kolektivního správce autorských práv.
Pokud jde o jména zpěváků, upozorňuji na tato ustanovení občanského zákoníku:
- § 77/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„… Každý člověk má … právo na ochranu svého jména a na úctu k němu. “
- § 78/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Člověk, … který utrpěl újmu pro neoprávněný zásah do tohoto práva, zejména neoprávněným užitím jména, se může domáhat, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek. “
- § 79 občanského zákoníku, dle něhož požívá stejné ochrany jako jméno člověka i jeho pseudonym (pokud vešel dostatečně ve známost).
Dále je nutné si uvědomit, že jméno člověka požívá (za určitých podmínek) ochrany rovněž po jeho smrti.
Je tedy zřejmé, že pro užití jmen zpěváků (za účelem potisku v rámci Vašeho podnikatelského záměru) bude zapotřebí získat nejdříve jejich souhlas. V tomto ohledu je nutné komunikovat přímo s dotyčným zpěvákem (jméno není autorským dílem, takže zde nefungují žádní kolektivní správci autorských práv).
Prakticky totéž se pak vztahuje rovněž na názvy kapel, jelikož názvy právnických osob požívají v zásadě stejné ochrany jako jména fyzických osob (§ 135 občanského zákoníku). Název kapely může navíc (za určitých okolností) představovat i ochrannou známku. Opět tedy bude nutné získat souhlas příslušné kapely, resp. jejího oprávněného zástupce.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.