Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním pneuservis a autoservis. Pracuji jako osoba samostatně výdělečně činná OSVČ. Nemám žádné zaměstnance. Měl jsem v opravně auto, které bylo ukradeno z uzamčené garáže. Za 2 dny se auto našlo, bylo nabourané, když ho policie zajišťovala. Následně si zákazník auto odvezl, a přestože jsem mu navrhl, že bychom mohli auto opravit u nás v servisu, řekl, že ho odveze do servisu k známým, na druhý konec republiky (odcizení v Chebu, nalezeno v Praze, odvezené do Frýdlantu nad Ostravicí), který mu auto prodal i dělal pojistku - že je s nimi domluvený a vše zařídí.

Autoservis auto opravil a vystavil nesmyslnou fakturu na 194.000 Kč (za Octavii z roku 2017), kterou zákazníkova havarijní pojišťovna odmítla proplatit, protože "4. Výluky z pojištění, odst. 1. Pojištění se vztahuje na  (i) způsobené v době od předání vozidla do opravy, do doby uzavření smlouvy, opravně, zhotoviteli, dodavateli nebo prodejci automobilů ke splnění závazku, za který je ze zákona odpovědný, do doby vrácení vozidla jeho vlastníkovi.". Obrátil jsem se proto na svou pojišťovnu, u které mám sjednáno pojištění servisu a pojištění odpovědnosti. Pojišťovna zatím vydala zamítavé stanovisko "--- v případě uzavřených garáží nebo oplocených parkovacích ploch, kde vjezd je zabezpečen otevírací závorou nebo vraty - nepřetržitá jednočlenná ostraha, která má do místa obsluhy (recepce u vjezdu) k dispozici výstup kamer CCTV z parkovacích stání se záznamem nebo z venkovní EZS včetně perimetrické ochrany. Fyzická ostraha musí být spolehlivá, fyzicky zdatná a psychicky odolná a musí být pro uvedený účel vycvičená a vyškolená. Musí být vybavena telekomunikačním zařízením pro přivolání pomoci.", proti kterému jsme podali odvolání, o kterém dosud nebylo rozhodnuto. Protože v původních pojistných podmínkách nic takového nebylo, ale pojistitel od té doby podmínky změnil. Mezitím mě bombarduje servis, který požaduje proplacení faktury, která je ale vystavena na zákazníka. A dnes (06.05.2024) mě kontaktovali z řešení pohledávky, že mám peníze okamžitě poslat na účet zákazníka. Chápu, že pokud mi to pojišťovna po přezkoumání zamítne, tak se bez právníka asi neobejdu. Ale byl bych rád za radu, jak do té doby postupovat. Ještě bych chtěl dodat, že šoféra, který řídil auto, když ho policie zajistila a havaroval s ním, policie zadržela. Pokud bych opravu provedl v servisu u sebe myslím, že bych se dostal na asi třetinu ceny.

 

ODPOVĚĎ:
V současné chvíli Vám doporučuji žádnou fakturu neproplácet – jednoduše proto, že opravu poškozeného vozidla jste si neobjednal a tato faktura je vystavena na jinou osobu (a máte-li navíc pochybnosti o přiměřenosti účtované ceny).
Je otázkou, zda za vzniklou škodu vůbec odpovídáte. Odpovědnost toho, kdo převzal cizí věc (ke splnění nějakého závazku) je poměrně přísná. Konkrétně dle § 2944 občanského zákoníku platí, že:
„Každý, kdo od jiného převzal věc, která má být předmětem jeho závazku, nahradí její poškození, ztrátu nebo zničení, neprokáže-li, že by ke škodě došlo i jinak. “
Ve Vašem případě je podstatné, že samotná skutečnost převzetí automobilu do Vašeho servisu nebyla bezprostřední příčinou vzniku škody – škoda byla způsobena protiprávním jednáním jiné osoby, čemuž jste nemohl zabránit (resp. jste k zabránění odcizení automobilu udělal to, co od Vás mohlo být spravedlivě žádáno – zamkl jste předmětnou garáž).
Ke škodě na předmětném automobilu navíc nedošlo v přímé souvislosti s jeho převzetím do Vašeho servisu, nýbrž jako následek jeho užívání třetí osobou. K poškození tohoto automobilu by tak došlo v podstatě i tehdy, pokud byste ho do svého servisu nepřevzal – pakliže by byl tento automobil odcizen z jiného místa, mohlo ke škodě dojít zcela stejným způsobem.
Dle mého názoru je proto jakákoli náhrada škody zatím předčasná. Bude-li po Vás vlastníkem automobilu náhrada škody vymáhána (k čemuž již v podstatě došlo), doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.