Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

06/2016 2016 jsme si přes realitní kancelář pronajali byt v Praze za 30.000 Kč měsíčně. Vždy jsme platili včas, majitelka byla velmi spokojená. 2017 se provdala do Austrálie. Byt je vybavený jejím nábytkem a smlouva uzavřena na dobu neurčitou. V létě 2019 jsme začali zvažovat odchod z tohoto bytu, vzhledem k tomu, že pro nás byl zbytečně velký - 4+kk.

Syn dospěl, manžel má lukrativní zaměstnání 150 km od Prahy a do Prahy dojíždí 2x měsíčně. Byt je pro nás momentálně moc velký a nevyužitý. Já jsem po těžké nemoci v invalidním důchodu, ID. 10/2019 majitelka přijela k rodičům na návštěvu, tak jsme využili osobniho setkání a oznámili jí, že bychom byt chtěli opustit do 3 měsíců. To je 1.2. 2020. Přijala to. Nic nebyl problém. My si sehnali malý domek, který je také k nastěhováni k 1.2.2020. 2.11.2019 mi majitelka oznámila, že chce abychom opustili byt opustili k 1.12. 2019 a že chce okamžitě dělat prohlídky bytu, neboť se po novém roce vrací do Austrálie. Chce si vybrat nové nájemníky. Nevím jak postupovat, stále mluví jen o tom jak jsme jí to zkomplikovali a vůbec si nepřipouští, že vlastně nemáme kam jít. Náš dům bude k předání až 1.2.2020 a jestli tady bude muset zůstat do konce námi podané 3 měsíční lhůtě, bude si muset přebukovat letenku na pozdější odlet, ale že po nás bude chtít 1000 dolarů za změnu odletu. Nevíme si rady. Chceme se nějak dohodnout, ale ona připouští pouze své problémy. 10.12.2019 mám nástup do nemocnice na operaci, což jsem ji neříkala, aby to nevyznělo jako citové vydírání. To, že jsem vážně nemocná, je jí známo již od začátku. Opravdu si nevíme rady. A ještě je tu 2 měsíční kauce 60.000 Kč, kterou jsme si chtěly do konce ledna probydlet. Obáváme se, že i s tímto bude z její strany problém, aby nám ji v případě našeho odchodu, tak jak si přeje vrátila. Vůbec se o tom nezmínila a asi si to ani neuvědomuje. Prosím poradíte nám co dělat nebo co jsme udělaly špatně? Chceme se s ní rozumně domluvit. Děkuji za odpověď. Hana.

 

ODPOVĚĎ:
Právo je zcela na vaší straně. Máte právo využít celou výpovědní lhůtu a odstěhovat se až po jejím uplynutí. Pokud pronajímatelka požaduje dřívější odstěhování, musí to být výsledkem dohody obou stran. Vy tedy postupujete zcela správně, když chcete výpovědní lhůtu dodržet a pronajímatelka nemá právo na žádné proplacení nákladů. Pokud Vám neumožní kauci probydlet, bohužel musíte nájem a služby uhradit a pak kauci případně i soudně vymáhat zpět.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.