Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám již 2004-2019 živý tújový plot okolo svého drátěného plotu. Túje začínají pomalu prorůstat. Soused se brání tím, že vysadil
okolo plotu popínavé růže, které prorůstají do plotu a tújí a tím ničí obojí viz příloha. Jak se mám bránit? Mohu požadovat odstranění růží a vysekání trávy? Dále ničí túje postřikem. Živý plot nevytváří sousedovi stín. Děkuji. Miloš.

ODPOVĚĎ:
Dle §1013 a následující občanského zákoníku se jedná o omezení vlastnického práva obou stran. Primárně jste toto omezení práva zapříčinil Vy. Soused se, jak sám píšete, pouze brání. Vy jako ten, kdo túje vysadil, jste porušil ustanovení § 1017 občanského zákoníku, kdy jste vysadil túje blíže, než 1,5 m od hranice pozemku. Soused je tedy v právu a kdyby požadoval odstranění tújí, mohl by toto na Vás vymoci dokonce soudně.
Soused není oprávněn použít herbicid, protože tak může způsobit nevratnou škodu (kterou by Vám teoreticky měl být připraven nahradit, pokud by se prokázalo, že skutečně herbicid stříkal na rostliny - což bude těžko realizovatelné).

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Prorůstání růží od souseda - jak ho donutit k ostříhání?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.