Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.583

Nelze doplatit dlužnou částku exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 165 x
1 odpověď
 
Stala jsem se s bratrem oprávněným v exekuci, po přijetí dědictví po zemrelych rodičích. Dluznou částku jsme na základě oznámení o tom, že se staváme právě tím oprávněným okamžitě uhradily. Telefonicky se spojujeme s exekutorem, ale vzdy tam sedi nějaké slečny a tam žádame o vyčíslení celé výše dluhu, s tím, že dostáváme odpověď, že věc ještě NENABYLA právní moci. Již tomu nevěřím!!!! Jelikož už jsem si udělala i výpis z registru dlužníků už tam svítí číslo naší zdedené exekuce s dlužnou částkou 840 Kč k 18.12.2023??? To je možné i za takovou částku??? . Jak prosim postupovat, abych mohla vše doplatit (s poplatkem exekutorovi)? Dozvědět se konečně cílovou částku, která nám ani dnes (04.01.2024) nebyla sdělena Dnešní odpověď zněla, zavolejte si na konci ledna 2024. Jinak dluh od rodičů byl původně na 60000Kč táhlo se to od roku 2012už byla vymožena častka přes 180000+ zaplacení našeho zděděného dluhu. 110000 KčMusim žádat o ukončení exekuce až se někdy, dozvíme konečnou částku Prijde mi, že není zájem, abych mohla vše doplatit. Lze se nějak prosim bránit? Děkuji
 
Dobrý den,

doporučuji Vám, obrátit se na exekutora písemně a požádat jej o sdělení, zda v exekuci vůči Vám eviduje ještě nějaký dluh a pokud ano, aby Vám sdělil výši jistiny a nákladů, které dosud nebyly vymoženy (ve smyslu § 94 odst. 6 exekučního řádu). Potřebné informace by bylo možné zjistit také nahlédnutím do spisu přímo v kanceláři exekutora, je-li ve Vaší blízkosti. Exekutora můžete případně požádat i o zaslání elektronické kopie spisu (první žádosti vyhoví bezplatně).
Platí, že exekuce může být skončena až po úplném splacením dluhu včetně nákladů exekuce. Po uhrazení vymáhané částky provede exekutor konečné vyčíslení nákladů tzv. příkazem k úhradě nákladů exekuce (ty bývají již uhrazeny z vymožené částky a v příkazu tak bývá uvedeno „neplaťte"). Tento příkaz je zasílán účastníkům řízení a lze proti němu podat námitky do 8 dnů od jeho doručení (veškeré náklady by měly být v příkazu uvedeny přehledně, pro jejich kontrolu). Po uplynutí této lhůty může příkaz k úhradě nákladů exekuce nabýt právní moci a exekuce skončit.
O skončení exekuce Vám exekutor nemusí zasílat oznámení. Učiní tak, pokud jej o to požádáte – oznámení o skončení exekuce by Vám v takovém případě mělo přijít neprodleně (46 odst. 8 exekučního řádu). Zároveň musí exekutor do 15 dnů od skončení exekuce provést výmaz dlužníka z evidence/registru exekucí (podle § 3 odst. 2 Vyhlášky Ministerstva spravedlnosti č. 329/2008 Sb. , o centrální evidenci exekucí).