Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.952

Stavební zákon

Odesláno: 
Otevřeno 152 x
1 odpověď
 
Dobrý den!
Mám se sousedem společné úžlabí mezi mou mírně šikmou a jeho sedlovou střechou. Já mám střechu relativně novou z kovových šablon a předloni jsem nechala na vlastní náklady udělat nové úžlabí. Tenkrát jsem se domnívala, že staré již neslouží správně. Když pokrývač úžlabí dělal, zjistil, že onduline sousedovy střechy je v dezolátním stavu a také mě i jeho na tuto skutečnost upozornil a nabidl sousedovi i případnou pomoc s realizací nové střešní krytiny. Ten tehdy přislíbil, že to bude řešit, ale bohužel se tak dodnes nestalo. Nyní, když napadlo větší množství sněhu a ten posléze začal relativně rychle tát, jeho střešní krytinou prosákla voda a stekla pod úžlabí a tím pádem protekla až ke mě do domu. Jakože opravdu hodně vody a to po celé délce domu. Ani jsem ještě nestihla dokonale vysušit poškozenou část a začalo vytrvale pršet a situace se opakuje. Za sousedem jsem byla a ten mi řekl, že nic opravovat nemíní a nic ho nezajímá. Fotodokumentaci včetně videí z této událost mám, ale zatím mi to je asi k ničemu, když se sousedem není vůbec žádná řeč. Jak se mohu bránit a zamezit dalším škodám? Je možné, aby po mém upozornění požadovala úhrady škod pojišťovna, nebo poraďte co dál.
Děkuji a s pozdravem, Maříková Miluše, Ješovice 63, 27721 Liběchov
 
Dobrý den,
pokud se Vám nepodaří řešit situaci s Vaším sousedem domluvou, můžete se nápravy domáhat tzv. sousedskou žalobou ve smyslu § 1013 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník. Ve smyslu 1013 odst. 1 občanského zákoníku se musí každý vlastník zdržet všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku. Zákon (§ 1019 občanského zákoníku) zároveň umožňuje požadovat, aby soused upravil stavbu na svém pozemku tak, aby ze stavby nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led na Váš pozemek. Zmíněnou žalobu můžete podat, jste-li nadměrně obtěžováni nebo podstatně omezeni v užívání svého pozemku - v tomto případě vnikáním vody ze sousedního pozemku (sousední nemovitosti). Na jejím základě může soud uložit Vašemu sousedovi povinnost zdržet se obtěžování, např. tím, že uvede svou stavbu do stavu, při které nebudete vodou obtěžováni. Můžete se také obrátit se žádostí o intervenci na místní stavební úřad.
Ke vzniklé škodě je určitě vhodné mít pořízenou fotodokumentaci a seznam veškerých škod, které Vám byly způsobeny (jako doklady pro pojišťovnu, event. pro případný soudní spor). Pokud má Váš soused spolu se standardním pojištěním nemovitosti sjednané i pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou vlastnictvím nemovitosti, může Vám být škoda uhrazena prostřednictvím pojištění Vašeho souseda. Složitější situace nastane, pokud není Váš soused ochoten odpovědnost za způsobenou škodu přijmout. Máte-li Vy vhodné pojištění majetku, může Vám odstranění následků škody uhradit Vaše pojišťovna, s tím, že následně může vymáhat škodu na Vašem sousedovi, je-li za ni odpovědný. Pokud ale situaci nelze řešit ani prostřednictvím Vašeho pojištění majetku a původce škody se na odstranění následků nechce podílet, budete se pravděpodobně muset obrátit se žalobou na náhradu škody na soud.
Nepodaří-li se Vám se sousedem dohodnout, doporučuji Vám obrátit se na advokáta (http://www.advokatikomora.cz), který Vám může pomoci vyřešit spor se sousedem smírnou cestou, případně prostřednictvím občanskoprávní žaloby.