Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.540.257

Rozvod a společná insolvence manželů - co se bude dít?

Odesláno: 
Otevřeno 836 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chci podat žádost o rozvod, ale máme s manželem společnou insolvenci.
Já jsem na rodičovské dovolené RD a ještě 15 měsíců budu pobírat rodičovský příspěvek PPM, tudíž insolvence odchází pouze z manželova výdělku.
Pokud se rozvedem jak to s insolvencí bude?
Děkuji.
 
Dobrý den,
zákon nijak nebrání se dlužníkům v oddlužení rozvádět. Insolvenční řízení je však nadále vedeno jako společné a nebude se „dělit“ na dvě samostatná insolvenční řízení.
Reálnou potíž však většině rozvádějících se dlužníků činí změna (snížení) počtu vyživovaných osob pro účely provádění srážek ze mzdy a stanovení výživného na nezaopatřené dítě (děti), kdy většina rozvedených dlužníků není dále schopno se z nezabavitelného minima (rozvedeným dlužníkům bude zůstávat významně nižší nezabavitelná částka) a uživit a vést dvě samostatné domácnosti. Průvodním jevem pak je samozřejmě otázka, zda i poté budete dosahovat předpokladu plnění oddlužení ve výši alespoň 30 % pohledávek; v opačném případě může soud oddlužení dokonce i zrušit.
 
Dobrý den, přítel je již 3 roky rozvedeny a s exmanželkou mají insolvenci a však ta byla podana již před rozvodem, přesto že správkyně byla o rozvodu informovaná nedošlo k žadnému přehodnocení nezabavitelné častky... ex manželka nastoupila na mateřskou a tudíš neposíla žadné splatky a navíc přítel plati alimenty 3000Kč měsíčně a vše splací sám. Mělby přes správkyni toto řešit. Navíc jsme zjistili že auto které po rozvodu zustalo exmanželce ona prodala přesto že bylo vedeno v insolvenci a žádné peníze z jeho prodeje na insolvenci neposlala. Děkuji
 
Dobrý den,
ke změně nezabavitelné částky dochází nikoliv rozhodnutím insolvenčního správce, ale sdělením rozhodných skutečností plátci příjmu.
Váš přítel je např. povinen informace o rozvodu manželství a o aktuálním počtu vyživovaných osob odhlásit neprodleně svému zaměstnavateli. V tu chvíli mzdová účetní bude zohledňovat, že Váš přítel nemá dále vyživovací povinnost k manželce ani k dítěti, které bylo svěřeno do péče matky a otci stanoveno výživné, a jeho nezabavitelné minimum se tak sníží (např. při čisté mzdě ve výši 20 000 Kč činí nezabavitelná částka při 2 vyživovacích povinnostech 12 452 Kč a při žádné vyživovací povinnosti činí nezabavitelná částka 9 340 Kč).
Rozsudkem soudu stanovené výživné se však hradí prostřednictvím insolvenčního správce k rukám matky poté, kdy si matka výživné u správce uplatní. Váš přítel není povinen k rukám matky hradit výživné ze svého nezabavitelného minima.
Prodej automobilu není nijak postižitelný, jelikož dispoziční oprávnění majetku náleží v oddlužení stále dlužníkům a pokud se dohodli, že auto zůstane manželce a ta jej následně prodala, je to její zákonná možnost a utrženou kupní cenu nemusí do insolvenčního řízení vydávat.