Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.010

Zastavení exekuce na životní pojistku manželů z důvodu zadlužení manžela (obmyšlená osoba potomek)

Odesláno: 
Otevřeno 455 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
za mého manželství byla uzavřena pojistná smlouva (úrazové pojištění) - pojistník byl manžel, 1. pojištěný manžel, 2. pojištěný já jako manželka, a pojištěné dítě naše dcera.
Dle smlouvy jde o pojištění ve prospěch dítěte (obmyšlená osoba), dále je tam uvedeno "pojištění zabezpečuje dítěti výplatu plnění při dožití konce pojištění".
S manželem jsme se rozvedli, smlouva zůstala nezměněna, ale pojistné jsem platila já. Exmanžel je nyní v exekuci. Nyní, když bylo dceři 18 let jsem já i dcera zjistila, že byla pojistná smlouva ukončena na základě exekučního příkazu 02/2016.
Peníze vyplaceny oprávněnému z exekuce.
Jak se máme bránit? Mám za to, že peníze měla dostat dcera, ta ale není povinná. Na vašich stránkách jsem se dočetla, že by dcera mohla žádat o zastavení exekuce, ale exekuční příkaz byl již vykonán, peníze jsou u oprávněného z exekuce, možná už skončila i celá exekuce, zřejmě není co zastavovat, když je to dva roky stará záležitost.
Děkuji za radu.
 
Dobrý den, bez bližší znalosti uvedené pojistné smlouvy lze obecně sdělit, že pokud máte za to, že uhrazené pojistné bylo v exekuci vyplaceno neoprávněně, nejprve bych Vám doporučovala se informovat a bezpečně si ověřit uvedené u pojišťovny, u níž byla pojistka sjednána. V případě, že budete v právu, máte možnost obrátit se na oprávněného z exekučního řízení, aby Vám částku vydal a/nebo žádat na exekutorovi náhradu újmy, kterou svým protiprávním jednáním způsobil. V každém případě bych se při tomto postupu obrátila na právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz), aby Vám poskytl právní pomoc, která je nicméně ze zákona poskytována za úhradu.