Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.828

Insolvence a proměnlivá mzda - výpočet splátek při oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 722 x
1 odpověď
 
Dobrý den, moc prosím o radu. Chci podat žádost o insolvenci a mám pár dotazů.
Pracuji na částečný úvazek již 12 let (2005-1217) u firmy, ale příjmy mám vyšší dle odpracovaných hodin a příplatku. Jak mi soud vypočítá splátky když mám každý měsíc jiný příjem +- až 2000, -?

Dále mám soudně dané alimenty ale bývalý manžel neplatí, jelikož jsme se ústně domluvili na střídavou péči, takže když nic nedostávám částka se nezapočítává?

Kontroluje insovenční spravce můj bankovní účet? Mám jako vedlejší i OSVČ ale již nepodnikám ale nemám ukončený živnostenský list, vadí to? Mam menší dluhy mou hlouposti že jsem neuvedla na sociálním a zdravotním pojištění že už nepodnikám a tam mi narostly dluhy na tom že jsem jim nepodala daňové přiznáni. Dá se také započítat do insolvence?
Už mi měsíčně nezbývají peníze na všechný splátky. Priorita je zaplaceni bytu.
Mám dále alespoň nějaké splátky hradit když podávám zadost na insolvenci?
Už nevím jak dál.
Děkuji
 
Zdravím Vás, soud bude brát v úvahu průměrné čisté příjmy dlužníka a z nich bude počítat srážky pro účely insolvence.
Věc výživného je Vaše věc a pokud nemáte dluhy na výživném Vy, správce se Vás zeptá Vy odpovíte a mělo by to být vše.,
Insolvenční správce by neměl kontrolovat účet dlužníka, ale má právo kontrolovat příjmy dlužníka.
Pokud nepodnikáte, ale máte dluhy z podnikání je nutné tyto skutečnosti uvést do seznamu závazků a neuvažujete-li o obnově podnikání, tak je namístě živnostenské oprávnění zrušit, a to i proto, abyste nemusela platit zákonné odvody a nenavyšovala si tak svoje dluhy o dluhy z podnikání, které není ziskové, ale je spíše ztrátové. K poslednímu dotazu uvádím, že něco splácet (dluhy) můžete do podání insolvenčního návrhu. I poté je však nutné hradit platby spojené s bydlením, tedy nájem, energie, vodné stočné, telefony, ale již nemusíte hradit dluhy uvedené v seznamu závazků. Jen dodávám, že od 1.7.2017 insolvenční návrh dlužníka spojený s návrhem na povolení oddlužení lze podat jen prostřednictvím adováta, soudního exekutora, notáře či insolvenčního správce, případně právnické osoby, která má akreditaci v oblasti služeb v oddlužení, či tuto činnost vykonávala 6 měsíců před 1.7.2007. Zde se jedná o různé poradny při finanční tísní, charity, diakonie, ... Kontakty na advokáty naleznete na stránkách www. advokatikomora, cz nebo na http://www.cak.cz.