Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.606

Dluhy zatajené manželce v insolvenci - vliv rozvodu manželství na vypořádání dluhů

Odesláno: 
Otevřeno 845 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem přes rok (06/2016-07/2017) v insolvenci, dluhy z podnikání, řádně splácím. Nyní jsem zjistila, že má manžel nemalé dluhy, které jsou v exekucích, nic nesplácí, ani nechce. Poštu pravděpodobně přede mnou schovával.
Se mnou do společné insolvence jít nechtěl, tvrdil, že dluhy žádné nemá (chtěl od nás odejít za milenkou, byla v tom z jeho strany vypočítavost). Zatajil je i před manželstvím.
Můžu nějak napadnout, že jsem o nich nevěděla? Tvrdí, že se nechce rozvést, už od nás nechce odejít a až mi skončí insolvence, podá ji on. Je to řešení?
Hrozí mi něco, pokud já řádně splácím? Když podám žalobu o rozvod, uškodím si?
Dostanu polovinu jeho dluhů? Mám nějaké řešení, co s tím?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, jelikož jste v insolvenci tak se Vás manželovy exekuce nedotknou, (rozumějte po dobu Vašeho insolvenčního řízení). Pokud insolvenci řádně splatíte budete osvobozena od placení pohledávek před úpadkem, teďy těch pohledávek, které mohli Vaši věřitelé přihlásit do insolvenčního řízení. Nyní je teďy těžké tvrdit nakolik Vás exekuce manžela ohrožují, neboť pokud by Váš manžel šel do insolvence a Vy ji měla za sebou, je možné, že by exekutoři manželovy exekuce vzniklé po dobu Vaší insolvence, teďy zejména po úpadku mohli vymáhat po Vás jako po manželce povinného. Insolvence manžela není nejlepším řešením, neboť by Vám na chod rodiny nezbývalo více než cca 20.000,- Kč měsíčně a za tuto částku toho mnoho nepořídíte, kdyby se cokoli přihodilo, ale je to na Vašem zvážení a zvážení Vašeho manžela.