Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.163

Předčasné ukončení insolvence po zaplacení 30% dluhu - společná insolvence manželů

Odesláno: 
Otevřeno 2195 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
máme s manželem společnou insolvenci a máme zaplaceno 30%, je možné požádat o předčasné ukončení insolvence z důvodu rozchodu manželů a tím pádem podstatného zvýšení nákladů na živobytí?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, toto bohužel není možné, neboť oddlužení má trvat 60 měsíců, s tím, že bude nutné uhradit tolik kolik je ve Vašich možnostech. Předčasné ukončení insolvence je možné jen, pokud byste uhradili celých 100% pohledávek.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď, ale v tom případě nechápu, jak je možné, že několika lidem v mém okolí bylo umožněno ukončit insolvenci po zaplacení 30%. Po třech letech.
 
Zdravím Vás, možná proto, že praxe soudů je rozdílná, ale v zákoně je jasně uvedeno, že oddlužení trvá 60 měsíců a zákonná hranice úhrady 30% pohledávek je minimální hranice a nikoli maximem. Ani Vám jako věřiteli by se nelíbilo, kdyby někdo uhradil pouze 30% pohledávek po 2 či třech letech a soud by rozhodl o splnění oddlužení, když tento dlužník by správně měl hradit ještě další 2 - 3 roky a uhradit tedy větší část pohledávky svým věřitelům. Zákon i když je příznivý pro dlužníka, současně chrání i věřitele dlužníka, před postupem jaký jste chtěla Vy.