Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.859

Dluh zaplacen - jak zrušit zástavu, zástavní právo v katastru nemovitostí na nemovitost?

Odesláno: 
Otevřeno 1301 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
07/2005 nabylo právní moci, nařízení výkonu rozhodnutí k uspokojení pohledávky na 3.064 Kč a zřízením soudcovského práva na nemovitost, pozemcích, pohledávka byla 07/2005 okamžitě zaplacená.
02/2016 jsem žádala soud o zrušení soudcovského práva, Soud mou žádost zamitnul z důvodu neodstanitelného nedostatku podmínek řízení (srovnej ustanovení § 104 odst1 o. s. ř. ve spojení ustanovení par 254 odst. 1 o. s. ř. , že řízení o takto podaném návrhu se zastavuje).
Už nevím kde zajít, napsat až mi zruší v katastru zastavní právo. Od posledního rozhodnutí uplynulo 2 měsíce a pořád tam mám zástavní právo,
Děkuji.
 
Zdravím Vás, mám za to, že soudcovské zástavní právo by měl zrušit katastrální úřad, který jej zapsal, a to ať už na návrh orgánu, který jej vydal, nebo Vás, a to pokud prokážete úhradu pohledávky, pro které byl zápis soudcovského zástavního práva proveden. Proto bych tuto věc řešila s katastrálním úřadem, s tím, že bych k návrhu na zrušení soudcovského zástavního práva přiložila rovněž i listiny, z nichž vyplývá úplná úhrada pohledávky pro kterou bylo soudcovské zástavní právo v katastru nemovitostí zřízeno.
Mám za to, že soud řízení zastavil, neboť měl za to, že není příslušný k tomu aby soudcovské zástavní právo z katastru nemovitostí vymazal.