Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.517

Generální inhibitorium a prodej majetku (auta) dlužníkem - co hrozí novému majiteli auta, automobilu, vozidla?

Odesláno: 
Otevřeno 1253 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
29.7 2013 jsem koupil automobil. Dne 6.9 2016 jsem dostal dopis od exekutora že 1. původní vlastník automobilu měl v době prodeje exekutorem zakázáno auto prodat tzv. generálním inhibitoriem. Jenomže vlastník na něhož byla exekuce uvalena prodal auto společnosti Casper consumer finance a. s., ta následně jinému soukromému majiteli a ten až mě v uvedený den. Vše zaneseno v technickém průkazu. Na auto mám řádně sepsanou smlouvu od předchozího majitele, ten mi při prodeji říkal že auto koupil v dražbě, ale nevím jestli to je pravda. Prosím o odpověď, jak se bránit odejmutí vozidla. Automobil potřebuji, jsem tělesně postižen proto jsem si koupil uvedené auto s automatickou převodovkou a jsem na něm závislý.
Veškeré mě dostupné dokumenty jsem poslal dle výzvy exekutorovi tzv. kupní smlouvu, kopie velkého technického průkazu a podobnou zprávu jakou píši vám že jsem nemohl vědět že bylo auto v době prodeje dlužníkem spol. Casper exekučně zabaveno. Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, mám za to, že jste udělal dobře, teď je nutné vyčkat jak o věci exekutor či soud rozhodne, možná by bylo dobré, abyste tyto kopii exekutorovi zaslal ještě úředně ověřené, vím, že někteří exekutoři jsou velmi podezíraví a věří listinám, jejichž pravost je úředně ověřena. Dle mého názoru jste podal návrh na zastavení exekuce, co se týče onoho osobního vozidlo, a s tím, že toto vozidlo zabaveno v rozporu s ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Popřípadě je možné toto Vaše podání posoudit i jako návrh na vyškrtnutí automobilu ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádku (zákon 120/2001 Sb.). neboť toto vozidlo již není ve vlastnictví povinného, ale třetí osoby odlišné od povinného, tedy Vás, což jste doložil i příslušnými doklady. Jelikož jste již toto podání na příslušný exekutorský úřad již zaslal, nyní je nutné čekat jak exekutor či soud o tomto návrhu rozhodne. Ono je také otázkou, zda se exekutor o toto vozidlo s povinným soudil či nikoli, tedy zda exekutor podal žalobu na neúčinnost prodeje automobilu povinným společnosti casper consumer finance, a. s. či nikoli, i toot je dost důležitá věc. Vám však v tuto chvíli ji ´ž nezbývá nic jiného než čekat případně exekutorovi zaslart i úředně ověřené kopie listin, které k dané věci máte.