Počet stránek ve webu: 43.176


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.566.724

Insolvence, oddlužení v exekuci - jak a kde požádat?

Odesláno: 
Otevřeno 1225 x
1 odpověď
 
Kamarádka se bohužel dostala z celkem běžných půjček do exekuce, která činí asi 250.000 Kč. Momentálně nepracuje na území ČR, v případě nutnosti je ochotna se vrátit do ČR – moc prosíme o odpověď, jak může postupovat, aby se vyvázala z dluhů a zda je vhodné vyhlásit osobní bankrot. Nemá žádný movitý ani nemovitý majetek a chce vše dát do pořádku. Prosíme o nastínění postupu, co je přesně a v jakém pořadí nyní udělat.
 
Zdravím Vás, podání insolvenčního návrhu je řešením, neboť tímto krokem nebudou exekutoři fakticky moci provádět exekuce na majetek Vaší kamarádky. Nicméně i v rámci insolvence či návrhu na povolení oddlužení je nutné splnit několik podmínek, a to, že dlužník:
- má více závazků u více věřitelů,
- tyto závazky jsou po splatnosti více než 30 dnů
- dlužník je schopen ze svých příjmů uhradit alespoň 30% závazků Vašich nezajištěných věřitelů (běžné půjčky, úvěry, .) a
- ze svých příjmů je dlužník schopen rovněž uhradit i odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč.
Je otázkou kolik těch půjček je. Exekuce je jen jedna, pokud má kamarádka více půjček a exekuci podmínka mnohosti věřitelů je splněna. U exekuce je splněna i splatnost delší než 30 dní. Splnění dalších podmínky si již musí vyhodnotit každý dlužník sám.
Jen uvádím, že příjmy je možné navýšit i formou darovací smlouvy či smlouvy o důchodu se solventním dárcem či poskytovatelem důchodu. Dárce by neměl být ani v insolvenci a na jeho majetek by neměla být uvalena exekuce. Darovací smlouva či smlouva o důchodu musí být v souladu s ust. § 392 odst. 3 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.), opatřena úředně ověřeným podpisem dárce či poskytovatele důchodu.
Insolvenční návrh se podává pouze na speciálním formuláři, který lze stáhnout a vytisknout na stránkách http://www.justice.cz.
K insolvenčnímu návrhu je nutné přiložit tyto přílohy:
- seznam majetku
- seznam všech závazků dlužníka s uvedením aktuální výše závazků dlužníka
- seznam zaměstnanců dlužníka
- seznam dlužníkových dlužníků
- prohlášení o podnikání u dlužníka
- dále je nutné doložit i příjmy dlužníka za poslední 3 roky před podáním insolvenčního návrhu
- vznik a výše závazků by měly být doloženy listinami, tedy smlouvami, výzvami k úhradám, vyčíslením výše závazků dlužníka jednotlivými věřiteli, soudními rozhodnutími, a exekučními příkazy nebo vyčíslením celkové dlužné částky od soudních exekutorů.
S ohledem na výše uvedené je nejlepší podání insolvenčního návrhu konzultovat s lidmi, kteří se touto problematikou zabývají. Je škoda, že se na tuto otázku netáže přímo Vaše kamarádka. Pokud by Vám bylo cokoli nejasného, můžete se na nás obrátit, i když by bylo lepší, aby tak učinila přímo kamarádka, které se tato věc týká.