Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.569

Pozastavení exekuce pro podání návrhu na insolvenci, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 1088 x
1 odpověď
 
Dobrý den, měl bych prosím dotaz ohledně pozastavení exekučního jednání z důvodu podání insolvence.
Nejdříve bych rád nastínil situaci. Dne 24.03.2016 proběhla dražba 1/6 RD, tuto vydražil většinový vlastník, nejvyšší podání bylo bezodkladně uhrazeno. Změna v katastru na vydražitele proběhla, ale nemovitost je stále zaplombována exekutorskou zástavou.
V tomto okamžiku dne 3.5.2016 podal dlužník (původní majitel 1/6) Insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení. Exekutor tím pádem pozastavil řízení do "vyřešení insolvence".
Zajímalo by mě jakým způsobem lze nejrychleji docílit zrušení exekutorské zástavy. Má vůbec exekutor právo takto postupovat? Podotýkám, že možnost vzetí zpět insolvenčního návrhu dlužník odmítl.
Mnohokrát děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zahájení insolvenčního řízení má za následek to, že exekutor může vydávat exekuční příkazy, může zjišťovat majetkové poměry povinného, ale nemůže fakticky exekuci provádět. Tedy dokud do zahájení insolvenčního řízení nevydal usnesení o rozvrhu, které nenabylo právní moci, mám za to, že postup exekutora je správný. Dle mého názoru, v případě, že by usnesení o rozvrhu nabylo právní moci, tak by měl exekutor po výplatě peněz stále před zahájením insolvence vydat návrh na výmaz exekutorského zástavního práva z katastru nemovitostí.