Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.687

Exekuce a darovací smlouva na nemovitost (podíl nemovitosti)

Odesláno: 
Otevřeno 1902 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu jak mám postupovat co mám v této situaci udělat?
Jsem 20 let rozvedená s bývalým manželem jsme vlastnili každý jednou polovinou zahradu se zahradním domkem, on na svou polovinu měl zástavu 132.000 Kč půjčky, ale nedoplatil ji a zemřel. Dědila po něm půl zahrady a domku naše dcera a jeho syn z prvního manželství, obě děti mají dost různých dluhů a exekucí.
Antonín své exekuce při projednávání dědictví nahlásil, Danka je neuvedla, Antonín daroval při dědickém řízení svou část Dance a dcera Danka celou polovinu i s dluhem 132.000 Kč potom darovala mně a do KN byla změna zapsána dne 12.4.2016.
Teď ale začaly na mou zahradu chodit Danky exekuce (v době probíhajícího dědického řízení jí prý přišlo, že nesmí nakládat se svým majetkem) což jsem nevěděla. Přišlo mi upozornění, že Danky exekucí je zatížena moje zahrada a že je nařízen prodej. Dále tam uvádějí, že darovací smlouva je zneplatněna.
Doručením této námitky do dispoziční sféry paní XY jako obdarované RČ … bytem na adrese … se stává uvedená darovací smlouva neplatná, účinky námitky neplatnosti vůči povinné jako dárci nastaly již okamžikem doručení exekučního příkazu 1 čj … ke dni 15.4.2016. Vlastníkem uvedených nemovitých věcí je stále povinná.
Pak píší, že se můžu u soudu domáhat platnosti darovací smlouvy, vůbec tomu nerozumím.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde je ihned několik problémů najednou, jednak to, že Vaše dcera u dědického řízení neuvedla, že má exekuce. Dále to, že jste v době probíhajících exekucí přijala od povinného, tedy Vaší dcery nemovitost zatíženou exekucemi, ačkoli povinná, tedy Vaše dcera musela skutečně vědět, že s majetkem, a to i zděděným nesmí v průběhu exekuce disponovat, tedy prodat jej či darovat třetí osobě, tedy ani Vám. Proto se patrně exekutor, a to zcela právem domáhá určení neplatnosti této darovací smlouvy, neboť jde o neúčinný právní úkon a mám za to, že tato žaloba bude s největší pravděpodobností úspěšná, neboť Vaše dcera tím, že Vám zahradu převedla de facto zkrátila možnosti uspokojení svých věřitelů z jejího majetku. Víte exekutoři většinou povinné písemně poučují o tom, že v průběhu exekuce nesmí na nikoho převádět svůj majetek. Pokud tak učiní, mohou se exekutoři soudně domáhat neúčinnosti tohoto právního úkonu povinného u soudu.
Řešení bych viděla jen v tom, že aby se zabránilo exekuci prodejem zahrady bylo by nutné buď veškeré exekuce Vaší dcery jednotlivým exekutorům uhradit nebo po dosti vysokých částkách splácet, jinak se zahrada skutečně prodá v rámci exekuce a z výtěžku prodeje budou uspokojeny jednotlivé exekuce Vaší dcery. Možná by nebylo od věci obrátit se s žádostí o radu na advokáta jak co nejlépe postupovat. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.