Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.574

Dlužník chodí do práce a exekutor nezabavuje peníze - podání trestního oznámení pro zanedbání výživy

Odesláno: 
Otevřeno 1207 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
otec mého nezletilého syna dlužil na výživném k měsíci září 2013 částku 31.200 Kč. Podala jsem příkaz na provedení exekuce. V prosinci 2013, jsem dostala na účet platbu ve výši 8200 Kč. Potom už v roce 2014 v měsících leden, únor a březen celkem cca 6500 Kč. Všechny platby byly provedeny prostřednictvím pověřeného exekutora. Od té doby nemám žádné příchozí platby, přestože povinný řádně dochází do zaměstnání.
Můžu v takovém případě podat trestní oznámení kvůli neplnění vyživovací povinnosti nebo je potřeba exekuci zastavit z důvodu, že se věcí nemohou zabývat dva orgány současně? Pokud exekuci zastavit nelze, co v takovém případě dělat? Děkuji
 
Zdravím Vás, mám za to, že podání trestního oznámení nebrání exekuční vymáhání dlužného výživného. Dříve než však podáte trestní oznámení, požádejte soudního exekutora o informace ohledně vymáhání této pohledávky, tedy, aby vyčílil celkovou dlužnou částku, která má být vymožena, tak budete znát i výši škody. Současně se exekutora zeptejte na to, kdy byla vymožena poslední částka od povinného, to z důvodu naplnění skutkové podstaty trestného činu neplnění vyživovací povinnosti. Tyto informace bych chtěla mít i v písemné formě. Se zastavením exekuce bych zatím počkala až budete mít tyto informace od soudního exekutora.