Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.987

Vyhýbání se exekuci - výpověď v práci a příjmy načerno, jak dostat z dlužníka peníze?

Odesláno: 
Otevřeno 2477 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
exmanžel mi na výživném a majetkovém vypořádání dluží přes 250.00 Kč. Protože dobrovolně neplnil, co mu ukládaly příslušné rozsudky, podala jsem na něho exekuci, resp. návrh na výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy. Jakmile to exmanžel zjistil, podal výpověď a přihlásil se na ÚP. Zde si podle jejich sdělení o žádné dávky nepožádal, to znamená, že oficiálně nemá vůbec žádný příjem. Pracuje nyní na "černo". Není možné jeho jednání hodnotit jako maření úředního rozhodnutí?
Nemohu podat nějakou stížnost, dotaz nebo podnět na zjištění, z čeho žije, když oficiálně nic nikde nepobírá?
Děkuji
 
Zdravím Vás, zde bohužel jasně vidíte nevýhodu soudního výkonu rozhodnutí oproti exekuci vymáhané soudním exekutorem. Možná bych se dohodla s příslušným soudem na dalším postupu, tedy, zda by nebylo lepší v tomto případě výkon rozhodnutí vedený soudem zastavit a podat návrh na nařízení exekuce u soudního exekutora.
Výhody by byly nesporné, jednak soudní exekutor není vázán návrhem na způsob výkonu exekuce oprávněným, ale může pohledávku po povinném vymáhat i vícero způsoby provedení exekuce současně (exekuce na účet, srážky ze mzdy, exekuce prodejem movitých věcí a nemovitostí, popřípadě i exekucí přikázáním pohledávky povinného - např. stavební spoření, penzijní připojištění), to vše může exekutor zabavit. Soud nikoli, neboť ten je vázán výlučně návrhem oprávněného, kdežto exekutor nikoli.
Tento Vámi zmiňovaný dotaz, tedy z čeho povinný žije, když je bez příjmu byste neměla podávat Vy, ale soud, který vede výkon rozhodnutí.
 
vzhledem k tomu, že povinný nemá účet, žádné movité věci ani pohledávky k třetím subjektům, není kromě mzdy nic, co lze postihnout. Navíc nemám s vymáháním exekutorem dobrou zkušenost, tímto způsobem jsem zadala vymáhání jiného dlužníka již před 5lety a do dneška jsem neviděla ani korunu, protože povinný údajně nejprve musí pokrýt jeho odměnu.
Jak mám postupovat, když příslušný soud nijak v přípafě exmanžela nečiní??
 
Zdravím Vás, mám za to, že zde bude nutné soud požádat, aby konal, a tuto pohledávku vymáhal. Je-li to však tak jak píšete je otázkou, zda je co vymáhat, spíše mám za to, že nikoli a povinný v tom umí tzv. "pěkně chodit".