Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.619

Žádost o přednostní pořadí věřitele v exekučním řízení - náležitosti co musí obsahovat

Odesláno: 
Otevřeno 1497 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chci zaslat soudu žádost, jako věřitel, o upřednostnění pořadí v exekučním řízení, co by tato měla věcně obsahovat.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, přihláška pohledávky do exekuce dle ust. § 336f občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) se nepodává k soudu, ale k exekutorovi, který je první v pořadí, popř. druhý v pořadí. Pořadí pohledávek zjistíte z úplného výpisu z katastru nemovitosti u nemovitosti ve vlastnictví povinného
 
Dobrý den,







Dlužník čelí více exekucím vedeným několika exekutory a vlastní nemovitost, na kterou první exekutor v pořadí vydal exekuční příkaz k prodeji nemovitosti a na kterou další exekutoři zřídili exekutorské zástavní právo. První v pořadí je v tomto případě finanční úřad.

Již dva roky se přes exekuční řízení snažím domoci, přes platební příkaz, dlužné mzdy. Exekutorem je mi sdělěno, že nám nesvědčí pořadí. Dlužník již nesplácí ani finančnímu úřadu, ale tento stále nezahájil dražbu.

Může mě se soud upřednostnit v pořadí .

Děkuji za zodpovězení a jsem s pozdravem Martin Bureš
 
Zdravím Vás, v tomto případě je nutné podat přihlášku Vaší pohledávky do daňové exekuce vedené finančním úřadem. Tímto krokem dosáhnete stejného pořadí jako má finanční úřad. Z důvodu procesní opatrnosti bych tuto přihlášku podala i do exekuce vedené exekutorem, který je druhý v pořadí.
K přihlášce pohledávky je nutné přiložit úředně ověřenou kopii exekučního titulu s doložkou právní moci, tj. rozhodnutí, na jehož základě exekučně vymáháte pohledávku po dlužníkovi, tj. rozsudek, platební rozkaz, .
Jiným způsobem lepšího pořadí nezískáte, proto byla v zákoně upravena přihláška pohledávky do exekuce a bez této přihlášky Vás nemůže upřednostnit ani soud.