Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.189

Exekuce na dům těsně před splacením hypotéky - čeká exekutor na doplacení hypotéky a pak ho prodá v dražbě?

Odesláno: 
Otevřeno 1071 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
exekuce nemovitosti:
bydlíme v RD společně s rodiči manžela. Ti ze svého podnikání mají řadu dluhů, které se sice snaží splácet, ale jak je známo - dluhy rostou rychleji, než se splácí. Proto exekuce na rodinný dům přibývají - od zástavního práva až po příkaz k prodeji nemovitosti. Nemovitost má v zástavě také banka, s tím, že hypotéka by měla být doplacena 2017.
Je velmi pravděpodobné, že exekutoři vyčkávají na doplacení hypotéky a poté po domě "vystartují" v podobě dražby? Příkaz k prodeji visí na KN bezmála rok, možná 2 - dluh není doplacen (jen částečně, pak přerušeno splácení, neboť se hradil jiný dluh). Co lze z této situace očekávat? Máme v plánu stěhování, neboť v domě máme své věci (kupovala jsem ještě před uzavřením manželství - mám doklady), ale člověk nikdy neví a nechci o ně přijít - ráda bych znala názor/pohled na situaci odborníka. Děkuji Vám
 
Zdravím Vás, zde nechci být špatným prorokem, ale je-li situace taková jakou ji popisujete, tak je spíše otázkou času, kdy dojde ke zpeněžení nemovitosti. Pokud se chcete stěhovat, udělejte to co nejdříve a své věci si vezměte s sebou. V tomto případě by nemovitost neochránil ani insolvenční návrh manželových rodičů, a to proto, že hypoteční banka je zajištěný věřitel, a to by se do insolvence nejspíše skutečně přihlásila, a to jako zajištěný věřitel, takže tato nemovitost by byla zpeněžována i v insolvenci.
Jedinou možností jak zabránit zpeněžení nemovitosti je doplatit exekuce, v opačném případě se domnívám, že se skutečně nemovitost prodávat bude. Nicméně i zde však záleží na výši dlužných částek. Možná, že s hypotékou máte pravdu a exekutoři skutečně vyčkávají na úhradu hypotéky, aby následně byli první v pořadí a měli tedy výhodnější postavení.
 
Dobrý den, velmi děkuji za odpověď a Váš názor. Ještě bych se zeptala - v případě, kdy v domě zůstanou nějaké naše věci (neboť vše nebudeme schopni ihned vystěhovat) a dům by šel v budoucnu (v tom nejhorším případě) do dražby… bude předmětem zpeněžnění i tento náš majetek? Nebo existuje, tak jako u standardních exekucí, možnost prokázání vlastnictví formou faktur? Děkuji, hezký den
 
Zdravím Vás, Váš majetek by předmětem dražby být neměl, neboť Vám bude umožněno si věci z nemovitosti vystěhovat a odvést. V případě, že by se přece jen stalo a některé věci by nebyly včas vystěhovány, tak zde záleží na dohodě s nabyvatelem nemovitosti, nebo to můžete řešit i v součinnosti se soudním exekutorem, a to navíc, když můžete vlastnictví k Vašim věcem doložit doklady.