Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.697

Získání neoprávněně zabaveného majetku exekutorem bez vylučovací žaloby - jak se dostat k věcem nedlužníka zabavených exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 2011 x
11 odpovědí
 
Dobrý den.
01/2016 navštívil barák mých rodičů exekutor a zabavil věci moje a mé přítelkyně.
Já ani má přítelkyně exekuci nemáme. Zabavili nám televizi na splátky, počítač, a sedací sestavu. Týden po zaslání žádosti o vyškrtnutí věcí s exekučního seznamu mi po telefonu sdělili, že nám vrátí jen televizi - to ostatní ne. Zdůvodnění mi přijde poštou. Mám strach že než mi přijde ten dopis a než já na něj zareaguji, tak budou věci prodané.
Za jak dlouhou dobu budou věci ve skladu než se začnou prodávat? Jako jinou možnost mám krom té vylučovací žaloby? Podotýkám že všechny věci mám doložené smlouvami i s možností výslechu prodávajících osob, ale smlouvy nejsou notářem ověřené.
Je možné že nám to bylo zamítnuto protože jsem jim ty smlouvy poslal mírně nečitelné?
Děkuji za odpověd.
 
Zdravím Vás, další možností kromě vylučovací žaloby je uhradit celou vymáhanou pohledávku, a to i s příslušenstvím a odměnou exekutora. Další možností je jen ona vylučovací žaloba. Exekutor musí věcí skladovat po tu dobu, kdy plyne lhůta k podání žaloby. Vylučovací žalobu je nutné podat do 30 dní ode dne, kdy Vám bude doručeno rozhodnutí exekutora, na základě, kterého nebylo návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu buď zcela nebo částečně vyhověno.
Po tuto dobu by exekutor neměl zabavené věci prodat. Jiná možnost jak se dostat zpět k svým věcem kromě uhrazení pohledávky či podání vylučovací žaloby není. Při sepsání vylučovací žaloby se obraťte na advokáta, kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
Nyní již nemá cenu spekulovat proč návrhu nebylo vyhověno, nicméně byste se to měli dozvědět ze zamítavého rozhodnutí ohledně zbytku zabavených věcí. Je to dobré vědět i při přípravě žaloby, protože tak budete moci doložit více důkazů na podporu Vašich tvrzení. Veškeré listiny k soudnímu exekutorovi prosím vždy zasílejte v čitelné podobě.
 
Dobrý den.
Děkuji za bleskovou odpověd která byla srozumitelná a moc mi pomohla. Ještě bych se chtěl zeptat na situaci kdy budu muset podat vylučovací žalobu, jestli se budu muset účastnit soudního jednání nebo ne? jestli potřebuji právní zastoupení? a v nejhorším případě jak dlouho trvá soudní spor? a poslední otázka co dělat v případě že mi exekutor přiveze věci poničené? A vlastně za jak dlouho si většinou exekutor přijede pro zabavené věci?
Moc děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud podáte vylučovací žalobu, je možné, že se budete muset soudního jednání zúčastnit, a to zvláště jednání, které bude nařízeno jako první jednání v této věci. Při tomto jednání je možné, že Vás soudce bude chtít vyslechnout jako účastníka řízení. Pokud budete právně zastoupen tak se již dalších nařízených jednání nebudete muset účastnit, neboť na soudy bude chodit Váš právní zástupce.
Pokud by exekutor Vámi uváděné důkazy v žalobě uznal, tak by se soudní jednání nekonalo, neboť soud by v této věci rozhodl rozsudkem pro uznání ve Váš prospěch.
Právní zastoupení Vám věřele doporučuji, a to zvláště tehdy, pokud byste podával vylučovací žalobu. Pokud nejste právník, ale laik byl byste silně znevýhodněn oproti exekutorovi, který je právníkme, nebo by k soudním jednání vyslal svého koncipienta, který je rovněž právníkem. Konktakty na advokáty naleznete na strnákách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Délku trvání soudního sporu nelze nikdy předem odhadnout, neboť to vždy záleží na argumentaci obou stran sporu a jejich ochotě dohodnout se na eventuálním smíru, dále rovněž i na délce a složitosti dokazování. Soudní spor tedy může trvat několik měsíců, ale rovněž i několik let.
Pokud by Vám exekutor vrátil věci poničené, tak bych Vám doporučila, abyste si nechali vypracovat znalecký posudek, který by určil výši škody na věcech a poté je nutné náhradu škody uplatnit nejdřívbve přípisem u soudního exekutora. Nicméně v příloze by bylo nutné přiložit právě úředně ověřenou kopii znaleckého posudku.
Na poslední dotaz, tedy za jak dlouho si exekutor pro zabavené věci přijede, lze stěží odpovědět, neboť praxe se na jednotlivých exekutorských úřadech liší. Záleží, zda má exekutor k dispozici nějaké skladovací prostory či nikoli. Nicméně pokud si věci neodvezli ihned, a pokud bude povinný platit je možné, že k odvezení věcí nedojde. O termínu odvozu věcí budete exekutorem informování přípisem, nebo telefonátem.
 
Dobrý den
Musím se ještě zeptat : )
Jestli to chápu správně tak vylučovací žalobu si nejprve přečte soudce a rozhodne zda zahájí soud nebo ne? Mohl bych podat tu žalobu a v případě že by mi nevyhověl a informoval mě dopisem že zahájí soud. Mohu ještě před zahájením soudu žalobu zrušit??
A ještě ohledně věcí které exekutor polepil ale neodvezl. Zkráceně barák ve kterém věci jsou byl vydražen a mi se budeme z domu stěhovat, nový majitel by ty věci tady měl tedy nechat? nebo jak v této situaci postupovat?? DĚKUJI.
 
Zdravím Vás, pokud doručíte vylučovací žalobu soudu, tak soudní řízení o této žalobě bude zahájeno v každém případě. Soudce bude postupovat tak, že tuto žalobu doručí k vyjádření exekutorovi a jeho vyjádření by měl doručit i Vám. Následně je možné, že budete vyzváni k úhradě soudního poplatku. Pokud by exekutor Vámi uváděná tvrzení v žalobě uznal, soud by rozhodl rozsudkem pro uznání a soudní jednání by nebylo nařizováno, jinak by soudní jednání nařízeno bylo.
Žalobce může vzít žalobu zpět až do doby než je o ní soudem rozhodnuto.
K poslednímu dotazu uvádím, že pokud věci byly polepeny, tak by v případě jejich převozu měl být vyrozuměn exekutor o tom, kde se věci nacházejí. Vaše stěhování a eventuální převoz zabavených věcí do nového bydliště je však nutné řešit přímo s exekutorem, neboť i praxe jednotlivých exekutorských úřadů se může lišit. Mám za to, že nelze požadovat po novém nabyvateli, aby měl v domě věci, které jsou polepeny a které mu nepatří, proto bych tuto věc řešila přímo s exekutorem.
 
Dobrý den.
Děkuji za předchozí odpovědi, co se týče nákladů soudu na vylučovací žalobu, to jsou jen ty 2 000kč které zaplatím a jestli že uspěji tak je budu požadovat od žalovaného? a soud který se žalobou bude zabývat si mohu vybrat já sám? A když říkáte že bez právníka nemám (takřka velkou šanci) mohu požadovat o přidělení právní pomoci? a není možné zabavený předmět pouze odkoupit zpět?
Moc vám děkuji.
 
Zdravím Vás, ty 2.000,- Kč to je soudní poplatek za podání žaloby k soudu. Soud si nevybíráte, ale žaloba se podává k okresnímu soudu, na jehož území bydlí povinný. Pokud by tedy povinný bydlet v Břeclavi, žalobu je nutné podat k okresnímu soudu v Břeclavi. Ano, můžete požádat o bezplatné zastupování Českou advokátní komoru, jen nevím, zda by Vám byl advokát přidělen ve lhůtě, kdy je nutno žalobu podat. Vaši zabavenou věc si můžete odkoupit od soudního exekutora zpět, v tomto případě tedy exekutora kontaktujte a dohodněte se na ceně Vaší zabavené věci. Tímto, ale uznáte oprávněnost zabavení Vaší věci exekutorem, takže záleží na Vás. Přeji Vám hodně štěstí, ať se rozhodnete jakkoli.
 
Zdravim dekuji moc za radu. Volal jsem exekutorovy a chtěl se dohodnout na ceně za kterou to koupim zpět, ale řekl mi že to nejde mam prý počkat až se předmět bude dražit. jenže dražba probíhá skoro až na Moravě a já jsem z Karlovarska. A na podáňí žaloby bez právního zastoupeňí si netroufnu. opravdu neexistuje jiná možnost jak věc získat nebo přednostně odkoupit?
 
Zdravím Vás, bohužel jinak to skutečně nejde. Další možností by bylo, pokud máte na Moravě rodinu nebo známého, poslat je na dražbu, aby předmět vydražili a Vy byste se poté s nimi dohodl na odkoupení, popřípadě byste jim dal peníze, aby předmět vydražili a Vám jej následně předali.
 
Zdravím, a pokud je v bytě polepená např. sedačka a já jí odvezu bez vědomí exekutora jinam co potom ten exekutor podnikne? bude jí hledat? na rovinu: sedačka je v byte rodičů kde je exekuce a já už se o sedačku neztihnu soudit, tak si ji chci prostě vzít ale nevím co hrozí.
 
Zdravím Vás, v tomto případě kontaktujte exekutora a sdělte mu, kde se bude zabavená sedačka nacházet. Víc Vám neporadím, protože jinak se to řešit nedá.