Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.167

Exekuce v místě doručovací adresy u rodinného příslušníka - hrozí zabavení věcí v místě doručovací adresy?

Odesláno: 
Otevřeno 1601 x
1 odpověď
 
Mám bratra který není trvale hlášen na mé adrese a ani se na ní nezdržuje. Dříve mu k nám chodila jen pošta. Ted přišla bratrovi exekuce na mou adresu. Je možné, aby mi exekutor zabavil můj majetek? Děkuji
 
Zdravím Vás, exekuce prodejem movitých věcí povinného je jen jedním ze způsobů provedení exekuce. Pokud Váš bratr pracuje, exekuce bude primárně prováděna srážkami z jeho mzdy. Každopádně bratra o exekuci informujte, pokud by tuto pohledávku uhradil včas, tak to bude to nejlepší co by mohl udělat.
K Vašemu dotazu uvádím, že pokud by se exekutor rozhodl pro exekuci prodejem movitých věcí povinného, tak jako první půjde na adresu trvalého pobytu Vašeho bratra. Mám za to, že druhá adresa, kam by se exekutor vypravil by byla ta Vaše, neboť se je bratrovi doručována pošta. Aby nebyl zabaven Váš majetek musela byste exekutorovi prokázat, že se u Vás bratr nezdržuje. Pokud by toho exekutor nedbal a Váš majetek zabavil, tak se můžete bránit. V tomto případě je nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001), a to do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení věcí dozvěděla. K tomuto návrhu budete muset přiložit doklady, které prokazují Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem, např. kupní smlouvu, darovací smlouvu, úvěrovou smlouvu, fakturu, nájemní smlouvu, dodací a záruční listy. Jejich úředně ověřené kopie zašlete exekutorovi, který věci zabavil. Dále uvádím, že ani povinnému nelze zabavit vše, ale pouze věci, které nejsou uvedeny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Nevím jak s bratrem vycházá´íte, ale bylo by vhodné, abyste oba sepsali čestné prohlášení, v němž by bylo uvedeno, že Váš bratr u Vás nemá žádný majetek a že vše patří Vám a Vašim rodinným příslušníkům. Čestné prohlášení doporučuji opatřit Vašim úředně ověřeným podpisem.