Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.510

Zánik exekuční zástavy (zástavních práv) vydražením ve veřejné dražbě - zaniká zástava dražbou?

Odesláno: 
Otevřeno 2162 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chceme koupit dům v dražbě. Na domě však váznou zástavní práva. V dražební vyhlášce je uvedeno následující: "Vzhledem k tomu, že se jedná o dražbu předmětu dražby z majetkové podstaty dlužníka, zanikají zástavní práva váznoucí na předmětu dražby zpeněžením v souladu s … . To znamená, že do vlastnictví vydražitele přechází předmět dražby bez uvedených zástavních práv."
Znamená to tedy, že na vydraženém domě už žádná zástavní práva nebudou?
V dražební vyhlášce je ještě uvedeno toto:
"Na předmětu dražby váznou exekuce, jak jsou uvedena v části C výpisu z katastru nemovitostí
(… ). Vzhledem k tomu, že se jedná o dražbu předmětu dražby z majetkové podstaty dlužníka,
v souladu s ustanovením (… ), nelze provést výkon rozhodnutí (exekuci) postihující majetek patřící do podstaty a k tomuto majetku nelze ani nabýt právo na oddělené uspokojení."
Toto tedy znamená, že vydražením exekuce na dům zaniká?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ano teoreticky by to mělo být tak, že okamžikem právní moci usnesení o příklepu by jste jako vydražitel měla nabýt nemovitost bez právních vad, tedy tzv. "čistou" v katastru nemovitostí. Z výtěžku zpeněžení nemovitosti budou uspokojeni jednotliví věřitelé dlužníka a případný zbytek bude vyplacen dlužníkovi. Prodej nemovitosti dlužníka v dražbě nemá sám o sobě vliv na zánik exekuce, ani insolvence. Jde o to, že pohledávky dlužníka budou uspokojeny z jiného dlužníkova majetku a nemovitost již bude Vaše.
Nicméně by zde mohl být problém v jisté "neochotě dlužníka" byt či dům vyklidit. Proto bych Vám doporučovala, abyste se poradila, a to ještě před dražbou s advokátem a dobře si ošetřila kupní smlouvu. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.