Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.124

Exekuce pro dluh na školném u nezletilého studenta - je odpovědný rodič nebo už dospělý student?

Odesláno: 
Otevřeno 1484 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v 16 letech roku 2007 jsem nastoupila na soukromou školu, 2008 jsme ukončili studium. Má matka mi měla platit školné, ale bohužel z dvanácti měsíců pět nezaplatila. Což jsem já netušila.
2010 mi na BÚ přišla exekuce 13.000 Kč. Z dopisu jsem se dozvěděla, že jde o neuhrazené školné. Přesně řečeno: "Žalovaná (já) uzavřela s žalobcem ústní smlouvu o příspěvku na provoz školy."
Žádnou ústní smlouvu jsem v 16ti neuzavřela a kdyby ano, jak by to dokázali? Matka mě do školy přihlásila i ukončila studium.
Nějaké peníze se mi ztrhli z účtu a něco se zaplatilo přes splátkový kalendář. Po nějaké době exekuce zmizla. Já se exekutorovi nedovolala. Zrušila jsem si účet a zapomněla na to.
Teď po pěti letech mi přišla nová exekuce od jiného exekutora opět na školné ve výši 39.000 Kč s každodenním úrokem.
Žijí sama a bez koruny je to hodně těžké.
Je možné nějaké řešení? Východisko? Děkuji.
L.
 
Zdravím Vás, ano mám za to, že zde by východisko patrně bylo, ale bylo by nutné, abyste zašla za advokátem a přinesla mu všechny doklady, které máte k této věci k dispozici. Je podivné, že je exekuce vedena na ústně uzavřenou smlouvu, kterou jste měla uzavřít v 16ti letech. Jak za režimu starého občanského zákoníku (zákon 40/1964 Sb.) tak i za nového občanského zákoníku (zákon 89/2012 Sb.) se způsobilost k právním úkonům nyní svéprávnost nabývala až dosažením zletilosti, tedy dovršením 18 let. Takže Vy jste v době uzavření této smlouvy byla prokazatelně nezletilá a neměla jste příjmy ze kterých byste mohla toto školné hradit. Mám za to, že v 16 letech jste se asi každý měsíc neptala matky, zda je uhrazené Vaše školné, protože mladí lidé se o tyto věci nezajímají. S největší pravděpodobností to bylo tak, že smlouva se školou byla uzavřena na jméno studenta, s tím, že platit školné je povinností jeho zákonného zástupce rodičů nebo alespoň jednoho z nich. Jelikož tato smlouva byla uzavřena s Vámi a Vy jste do školy prokazatelně docházela, tak škola počkala až budete zletilá a dluh na školném začala tedy vymáhat po Vás, proto jste Vy nyní jako žalovaná a povinná. Dle mého názoru je toto jednání proti dobrým mravům a bylo by nutné zkoumat, zda právo oprávněného tuto pohledávku za školné po Vás již není promlčena, a pokud by tomu tak bylo bude nutné tuto skutečnost namítnout a k exekutorovi vznés námitku promlčení. Právo oprávněného vymáhat pohledávku za povinným exekucí zaniká do 10 let od právní moci exekučního titulu, tedy rozhodnutí kterým Vám byla uložena povinnost dlužné školné uhradit. Pokud toto škola stihla u první exekuce, tak po dobu vymáhání první exekuce tato promlčecí doba neběží a počíná běžet po ukončení první exekuce a skončí po 10 letech od právní moci vymáhaného rozhodnutí + dobu po kterou byla vedena proti Vaší osobě první exekuce. Dále bych se zaměřila i na to, zda Vám byl exekuční titul řádně doručen, pokud ne, je již toto samo o sobě důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to proto, že exekuční titul není vykonatelný, protože nenabyl právní moci. Aby jakékoli rozhodnutí nabylo právní moci, musí být jeho adresátovi také řádně doručeno, tedy musí být doručováno na adresu na které se adresát zdržuje.
Pro úplnost uvádím, že kontakt na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Mám za to, že zde se investovat do právních služeb advokáta vyplatí, neboť by to mělo být levnější než exekuce.
Popřípadě můžete rovněž podat i návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu, tj. , když z průběhu exekuce je patrné, že náklady exekuce budou vyšší než exekučně vymožěná částka, popř. je možné požádat i o odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 exekučního řádu, tj. pokud se povinný přechodně bez své viny ocitl v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něj nebo členy jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem exekuce vážně poškozen. Do návrhu na odklad exekuce je nutné uvést na jak dlouho o odklad exekuce žádáte, cca 3 - 6 měsíců je optimální doba a uvést důvody pro které o odklad exekuce žádáte a vše co tvrdíte je nutné doložit důkazy. Jak návrh na zastavení exekuce, tak i návrh na odklad exekuce se podávají u exekutora, který vede exekuci.