Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.133

Nesplacení dluhů v insolvenci a zrušení oddlužení - bude následovat exekuce?

Odesláno: 
Otevřeno 1785 x
1 odpověď
 
Dobrý den, mám dotaz ohledně dluhů býv. manžela.
Nemáme SJM při rozvodu - nic jsme neměli (peníze + majetek). Manžel dělal dluhy od 09/2009-12/2010. Odstěhoval se ze společné domácnosti v 12/2008. V rozvodových papírech máme, že od 12/2008 spolu nežijeme a nehospodaříme. Rozvod proběhl 02/2011 a v 10/2012 podal bankrot o který se nestaral. Dali mu konkurs, který byl 06/2015 soudem zrušen. Nic nesplatil.
Chci se zeptat jestli to bude mít nějaké následky pro mě jako bývalou manželku. Jestli budu muset něco splácet když jsem o ničem nevěděla a dluhy dělal aniž jsem věděla kde bydlí a pracuje.
Taky se chci zeptat jestli mi může někdo zabavit družstevní byt, který chce v současné době otec přepsat na mě. Otec také vlastní byt v osobním vlastnictví a chce ho z 50% přepsat na mého bratra a z 50% na mě. Mohu o tyto byty přijít když už jsem 4 roky rozvedená.
Co se týče bankrotu a dluhů tak nikde nefiguruji. Jak jsem psala o ničem jsem nevěděla, ani kde bydlel a jestli pracoval, natož co prováděl. Nekomunikovali jsme spolu.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, mám za to, že s účinností od 14.5.2015 (den vyhlášení nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015 ve Sbírce zákonů) byste neměla být postižena exekucí na majetek manžela, resp. Váš majetek by neměl být ohrožen exekucí. Výše uvedený nález Ústavního soudu velmi výrazně omezuje možnosti exekučního postihu manžela povinného. Pokud je exekuční postih manžela povinného velmi výrazně omezen, mám za to, že minimálně stejná omezení budou platit i u bývalého manžela povinného. Mám za to, že Váš exekuční postih za dluhy bývalého manžela je téměř vyloučen. Nicméně z důvodu Vaší jistoty Vám doporučuji konzultaci této věci s advokátem. K advokátovi přineste veškeré doklady, které k věci máte, a to včetně rozsudku o rozvodu manželství. Kontakty na advokáty je možné nalézt na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na stránkách http://www.cak.cz.