Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.913

Dluh otce, matky - musí zaplatit dluh v dospělosti syn, dcera, potomek, potomci, děti?

Odesláno: 
Otevřeno 1438 x
1 odpověď
 
2014 jsem se rozvedl, nějaké dluhy bývalé manželky jsem vzal na sebe, ale plno dluhů jí zůstalo, má několik exekucí na plat.
Náš syn 16 let je v její péči a zajímá mě jestli po ukončení studia a nastoupení do práce budou dluhy (bývalé manželky) pokud nebude pracovat strhávané i jemu z platu a jak se dá proti tomu bojovat když za to syn vlastně nemůže.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, o synův majetek se obávat nemusíte. Exekutoři nemohou vymáhat pohledávky rodičů po dětech, a to i kdyby děti pracovali a rodiče nikoli. Váš syn by v této exekuci nebyl povinným a nikdy povinným nebude. Nicméně je možné, že až se syn rozhodne a bude pracovat, že dobrovolně matce trošku pomůže, tak je to jen jeho rozhodnutí. Jinak exekutoři na synův majetek, mzdu ani účet tzv. sáhnout nemohou. Jedinou výjimkou v tomto směru byla možnost exekučního postihu manžela povinného, ale tato možnost je již od 14.5.2015, tedy od doby vyhlášení nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015 velice výrazně omezena. Exekuční postih manžela povinného byl připuštěn z důvodu vzniku společného jmění manželů, SJM. SJM však nevzniká mezi rodiči a dětmi. Exekutoři mohou zabavovat pouze majetek povinných a nikoho jiného.