Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.628

Opětovná exekuce na již zaplacenou exekuci - jak se bránit, kam poslat důkazy o uhrazení dluhu exekutorovi?

Odesláno: 
Otevřeno 1347 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
12/2013 jsem doplatil exekuci, a žádal jsem emailem o zaslání zprávy zda je již vše doplaceno, odpověď nepřišla. Nicméně mě nyní jiný exekutor zablokoval účty a dožaduje se opětovného zaplacení i když mám všechno zaplaceno, ba přeplaceno o 1437 Kč. Když jsem se dovolal exekutorce jak je něco takového možné, bylo mě sděleno, že jsem neuhradil (což není pravda). Ona mě následně poslala dopis, kde není ani její razítko a ani podpis, opis od soudu rozsudek je tak nečitelný, že ani s brýlemi je nepřečtu. Nicméně jsem dohledal onu zprávu ze soudu, abych si onu věc ujasnil. Nicméně jsem všechny zaplacené platby dohledal a mám je nachystané k odeslání. Jen mě zajímá jestli to mám odeslat i na soud.
Předem děkuji a jsem s pozdravem
 
Zdravím Vás, situace, kdy již byla vymáhaná částka jedenkrát uhrazena a nyní je opětovně byť jiným exekutorem vymáhána není v pořádku. Bude nutné exekutorovi doložit veškeré doklady o platbách z nichž bude zřejmé, že jste vše již uhradil v prosinci 2013. Pro jistotu bych tytéž doklady zaslala i exekučnímu soudu.
Nicméně je možné, že v prosinci 2013 byla například vymáhána pouze jistina s příslušenstvím, kterou jste uhradil a nyní můžou být vymáhány náklady právního zastoupení pro právního zástupce oprávněného. Možná by tedy nebylo od věci nahlédnout do soudního spisu a z listiny, kterou Vám exekutor zaslal zkontrolovat jména oprávněného, zda se shodují či nikoli a současně i spisovou značku rozhodnutí, které je vymáháno. Pokud by se vše shodovalo, mám za to, že exekuce bude po zaslání dokladů o úhradě zastavena. Pokud by v tom byly odlišnosti, jednalo by se o exekuci oprávněnou. K blokaci účtu uvádím, že můžete požádat banku v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) o výplatu nezabavitelné částky, která je rovna dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka Vám tuto částku vyplatí. Nicméně tento postup můžete uplatnit pouze jedenkrát po celou dobu exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by Vás měl exekutor poučit.