Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.254

Exekuce pro dluh z dědictví (dluhy zemřelého, zesnulého zůstavitele)

Odesláno: 
Otevřeno 1823 x
1 odpověď
 
Dobrý den, obracím se na Vás prosbou o pomoc s řešením exekuce svojí maminky, která vznikla přijetím dědictví po mém zesnulém otci, matčiným manželem.
Po jeho úmrtí celé rodině vznikl vysoký dluh, který se za několik let splatil a bylo mi řečeno, že již nic nedlužíme.
08/2014 se mamince ozval soudní exekutor, který po ní žádal 200.000 Kc i s úroky a všemi poplatky za nějakou pohledávku cca 10 let starou po jejím manželovi.
Je dluh oprávněný?
Dokumenty od toho mám k dispozici.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud je věc již v exekuci musí existovat pravomocný a vykonatelný exekuční titul, tj. rozhodnutí soudu (rozsudek, platební rozkaz), případně i rozhodčí nález. Je tedy možné, že o tom, že takové rozhodnutí bylo vydáno Vaše maminka nemusela vědět. Oprávněný má 10 let od právní moci na to, aby podal návrh na nařízení exekuce na majetek povinného. Dále uvádím, že původní dlužná částka přiznané rozsudkem v exekuci výrazně vzroste, a to díky úrokům z prodlení, nákladům právního zastoupení oprávněného, nákladů exekuce. Pro Vaši maminku by bylo řešení následující, a to požádat příslušného soudního exekutora o zastavení exekuce pro nemajetnost povinného. Zastavení exekuce je upraveno v ust. § 55 zákona č. 120/2001 Sb. , exekuční řád. Návrh na zastavení exekuce se podává k exekutorovi, který provádí exekuci. K návrhu je nutné připojit listiny, které by osvědčovaly nemajetnost povinného, tedy zejména potvrzení o příjmech maminky, tj. výměr invalidního důchodu, dále i veškeré sociální dávky (příspěvek na bydlení, .), pokud je Vaše maminka pobírá. Návrh na zastavení exekuce je nutné podat do 15 dnů ode dne, kdy se dozvěděl o důvodu zastavení exekuce. Dále je rovněž možné zkusit požádat oprávněného o prominutí příslušenství pohledávky, tj. úroků z prodlení, tímto by rovněž došlo k výraznému snížení dlužné částky. Zda oprávněný úroky z prodlení promine, záleží čistě na jeho uvážení. Nicméně bych Vám tedy doporučovala, aby Vaše maminka podala návrh na zastavení exekuce.