Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.549.050

Exekuce - předkupní právo na podíl nemovitosti v exekuci

Odesláno: 
Otevřeno 3295 x
1 odpověď
 
Manžel zdědil ideální polovinu nemovitosti s bratrem, ale ten ho nechce do nemovitosti vpustit, devastuje ji, neplatí poplatky ani odměnu notáři, ani pojištění. Jak postupovat? 1/2 skončí určitě v exekuci, ale kdo to koupí? A má manžel předkupní právo? Jak se bránit, když dohoda mezi spoludědici není možná?

Jak se prosím ale v praxi postupuje, když ovšem druhý dědic nepracuje a vytváří dluhy (zdravotní, sociální, energie, hromadná doprava, poplatky za rádio a televizi atd.) a nemá z čeho bratra vyplatit. Co dělat, když tato půlka skončí v exekuci? Nabídne exekutor odkoupení poloviny platícímu dědici? A za odhadní či tržní cenu? Nebo nenabídne půlku vůbec a bude zablokovaná? Dohoda mezi bratry není opravdu možná, druhý bratr je alkoholik a nechová se jako normální člověk. Znesvéprávnění je prý díky NOZ velmi složité a běh na dlouhou trať.
Děkuji
 
Zdravím Vás, v tomto případě záleží i na tom, kdy zemřel zůstavitel po kterém Váš manžel dědil. Pokud zemřel do 31.12.2013 včetně, dědictví se řídí režimem zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, ve znění platném do 31.12.2013. Pokud by zůstavitel zemřel v době od 1.1.2014 spadalo by dědictví pod režim zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, v platném znění.
Dle zákona č. 40/1964 Sb. , má Vás muž jako spoluvlastník zákonné předkupní právo k nemovitosti a tedy v případě jejího prodeje je povinnost nabídnout tento podíl přednostně Vašemu manželovi, pokud by bratr Vašeho muže tento podíl nepřevedl na osobu blízkou, tj. jeho děti, či manželku, družku, . V režimu zákona č. 89/2012 Sb. , nového občanského zákoníku zákonné předkupní právo podílového spoluvlastníka s účinností od 1.1.2014 zaniká. Nicméně i zde zákon stanoví, že nelze nikoho nutit setrvat proti jeho vůli v podílovém spoluvlastnictví a může se podat návrh na oddělení od spoluvlastnictví.
V obou případech doporučuji buď od bratra jeho polovinu odkoupit, nebo mu ji prodat, popřípadě může rovněž i bratr manžela svůj podíl darovat osobě blízké, tj. jeho dítěti, manželce, pokud ji má. V tomto případě by se předkupní právo Vašeho muže neuplatnilo. Dále se můžete obrátit buď na policii, protože bratr manžela odmítá Vašeho manžela pustit do nemovitosti, která je i jeho a neoprávněně tak užívá i jeho část věci, popřípadě se obrátit na advokáta, za jehož pomoci se pokusíte s manželovým bratrem o nějakou rozumnou dohodu. Zde upozorňuji na situaci, že řešení spoluvlastnických vztahů, kdy každý má 1/2 nemovitosti je obvykle obtížné a často končí u soudu s návrhem (žalobou) jednoho spoluvlastníka o vypořádání spoluvlastnického podílu soudem. Což může skončit i prodejem nemovitosti a rozdělením výtěžku z prodeje dle velikosti podílů.
Skončí-li spoluvlastnický podíl na nemovitosti v exekuci, má Váš muž v režimu zákona č. 40/1964 Sb. , na něj stále předkupní právo, proto by mu měl být tento spoluvlastnický podíl nabídnut k odkoupení, a to za dvě třetiny ceny určené znaleckým posudkem. Toto je nejnižší podání, nelze vyloučit, že se spoluvlastnický podíl vydraží za vyšší částku. Popřípadě může i Váš manžel nabídnout bratrovi, že jeho spoluvlastnický podíl na nemovitosti odkoupí, to by se, ale museli dohodnout na ceně. Pokud by se jednalo o režim zákona č. 89/2012 Sb. , tj. nový občanský zákoník, tak zde zákonné předkupní právo zaniká, nicméně dle zákona nelze nikoho nutit, aby byl spoluvlastníkem proti své vůli a je tedy možné spoluvlastnictví vypořádat i soudně. Návrh na zbavení svéprávnosti bratra Vašeho manžela by pro Vás zřejmě nebyl řešením, neboť soudní řízení by zřejmě trvalo déle než by byla nemovitost (resp. spoluvlastnický podíl manželova bratra zatížen exekucí).