Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.776

Může exekutor zabavit věci pronajímatele po odstěhování nájemce z pronajatého bytu?

Odesláno: 
Otevřeno 1454 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak je to se zabavením majetku, respektive zařízení bytu, které není dlužníka, ačkoliv to nemá jak prokazatelně dokázat? Máme dluh u exekutora a z důvodu nedodržení splátkového kalendáře (opoždění platby), nám exekutor oblepil veškeré zařízení bytu, které patří majitelce bytu. Zařízení je jednotlivě sepsáno ve smlouvě, avšak exekutor to neuznal, protože tam není uvedený přesný popis. Splátky jsme dorovnali a pokračujeme nadále ve splácení, ale nálepky "exekučně zabaveno" zůstaly. V březnu 2015 se máme stěhovat a budeme rušit i trvalý pobyt, který zde máme a tak se chci zeptat co bude dál. Zařízení samozřejmě zůstane v bytě paní majitelce. Můžou exekutoři i přes odstěhování se z bytu a přehlášení trvalé adresy zařízení majitelce odebrat? Nebo nesmějí již do bytu vstoupit?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde je nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, tento návrh je nutné podat do 30 dnů ode dne, kdy k polepení (zabavení) věcí došlo. K návrhu je však nutné doložit, že věci (vybavení bytu) nejsou majetkem povinného, ale majitelky nemovitosti. Tímto dokladem může být i nájemní smlouva, popřípadě fotografie zařízení bytu z doby než jste tam byli v nájmu. Dále by to mohlo být i četné prohlášení majitelky bytu opatřené jejím úředně ověřeným podpisem, a to ve spojení s nájemní smlouvou, kde je uvedeno, že vybavení bytu patří majiteli bytu. Popřípadě, pokud paní majitelka najde účetní doklady, záruční listy, i ty je dobré k návrhu přiložit. Mám za to, že když se odstěhujete a tento návrh nepodáte polepené věci v bytě majitelky zůstanou a tyto nálepky nebudou odstraněny dříve než bude pohledávka uhrazena.
 
Mockrát Vám děkuji za odpověď. Ještě se ale zeptám. Jelikož je to pro nás vzhledem k výši splátek a dalšímu jinému placení náročné splácet, tak jsme zažádali o oddlužení-osobní bankrot. Když to dobře dopadne, tak už nebudeme spadat pod onen exekuční úřad. Jak se to řeší poté? Ti by měli být nálepky odstraněny nebo ne? A musí přijít sami exekutoři je odstranit nebo to posílají písemně? Děkuji
 
Zdravím Vás, v případě, že Vám bude schváleno oddlužení, tak se přeruší veškerá soudní řízení proti Vám. Přeruší se i exekuce, což znamená, že exekuci je možné nařídit, nelze ji však vykonat. Laicky řečeno exekutor může vydat exekuční příkaz, avšak po dobu oddlužení (5 let) jej nesmí provést. V průběhu oddlužení bude splátky jednotlivým přihlášeným věřitelům zasílat, a to podle soudem schváleného splátkového kalendáře insolvenční správce, který Vám bude soudem přidělen. Pokud se se svojí pohledávkou do insolvence přihlásí i věřitel, jehož pohledávka je vymáhána v exekuci, budete mu hradit v souladu se splátkovým kalendářem pro oddlužení. Takto budete rovněž umořovat svůj dluh v exekuci. Po skončení oddlužení se poté bude pokračovat v exekuci do úplného umoření vymáhané pohledávky, přičemž s zohlední částka, kterou jste hradili v rámci oddlužení. Pokud jsou na Vás splátky příliš vysoké zkuste se domluvit na nižších splátkách s exekutorem.