Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.698

nárok na peněžitou pomoc v matéřství

Odesláno: 
Otevřeno 124 x
1 odpověď
 
Chtěla bych poprosit o právní radu ohledně nároku na peněžitou pomoc v matéřství. Od prosince roku 2016 až do konce března roku 2019 byla jsem zaměstnana u mezinárodní společnosti. Zaměstnavatel hradil za mě zdravotní a sociální pojíštění. Potom od května 2019 do 26. srpna téhož roku byla v evidenci na ÚP, poslední týden v srpnu 2019 založila jsem Zivnostensky list a podnikala do 17.1.2020. Jakmile jsem začala podnikat jsem začala hradit zdravotni, socialni a dobrovolne nemocenske pojisteni za mesice srpen, září, říjen, listopad a prosinec a navíc jsem uhradila za dobrovolne nemocenske pojisteni nejvyssí částku přes 1000 korun. Když jsem podala žádost o peněžitou pomoc v matéřství jsem dostala ze Služby sociálního zabezpečení odpověd’ o tom že mi nevznikl nárok na peněžitou pomoc v matéřství. Proto bych chtěla se Vás zeptat jestli má smysl v této situaci se odvolavat, jestli jsou nejaké sanci uspět s odvoláním?
 
Dobrý den,

jakožto Osoba samostatně výdělečně činná máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jen pokud si dobrovolně platíte nemocenské pojištění alespoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. (Současně musí účast na nemocenském pojištění trvat alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech přede dnem nástupu na dávku.
Z uvedeného vyplývá, že jste nesplnila první podmínku účasti na nemocenském pojištění po dobu Vašeho podnikání - tj. pojištění jste nehradila alespoň po dobu 180 dnů.