Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.244

Jak vymoci dluh

Odesláno: 
Otevřeno 332 x
1 odpověď
 
Můj bývalý přítel bydlel po dobu celého loňského roku 2018 se mnou v mém bytě a finančně se nijak nepodílel na nákladech na bydlení, stále jen sliboval. Protože trpí obsedantně kompulzivní poruchou a neustále si myje ruce, několikrát denně se sprchuje a denně pere i několik praček, razantně se mi zvýšila spotřeba vody. Ve vyúčtování za loňský rok mám kvůli tomu nedoplatek skoro 14 tisíc Kč, přitom můžu doložit svoji spotřebu za předchozí roky, kdy jsem ve svém bytě bydlela sama a kdy jsem měla naopak přeplatky. Je nějaká účinná právní cesta, jak donutit expřítele, aby mi uhradil výše uvedený nedoplatek, který jednoznačně způsobil on?
 
Dobrý den,

v tomto případě bude velice těžké po bývalém příteli něco požadovat. Pokud jste s ním neměla uzavřenou nájemní smlouvu nebo jiným způsobem dopředu upravený způsob podílení se na společných nákladech na bydlení, nemáte žádný právní titul na základě, kterého byste svůj nárok vymáhala. Jedině se nabízí obecná úprava bezdůvodného obohacení příp. náhrady škody, ale i u těchto právních institutů bohužel nevidím velkou šanci na úspěch.

Doporučuji Vám zkusit se s Vaším bývalým přítelem domluvit, a pokud to nebude možné, obraťte se na advokáta, aby Vám sepsal výzvu, kterou Vašeho bývalého přítele vyzve k úhradě dané částky. Většina lidí na výzvu adresovanou advokátem slyší. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.