Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.544

příjmy ze společných částí zák.366/2013Sb.

Odesláno: 
Otevřeno 141 x
1 odpověď
 
Dle zákona 366/2013Sb. každý rok předáváme potvrzení vlastníkům (potažmo družstvu) část, kterou vlastník má ke splnění daňové povinnosti. Částky z pronájmu jsme vždy po dohodě převáděli do dlouhodobých záloh. V roce 2019 4. 4. na shromáždění hlasovalo 80% přítomných pro převedení příjmů a schází nám souhlas dvou vlastníků, kteří se na shromáždění nedostavují.
Ve stanovách máme nutný souhlas dvou třetin, ale nedojde k porušení výše jmenovaného zákona? ,
 
Dobrý den,

předpis, na který odkazujete, je nařízení vlády č. 366/2013 Sb. , o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím, která vláda nařizuje k provedení zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník. Tedy toto nařízení musí být v souladu se zákonem, který provádí.

Občanský zákoník v § 1206 odst. 2 uvádí, že shromáždění je způsobilé se usnášet za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.

V souvislosti s tím, jak uvádíte, máte ve stanovách nutný souhlas dvou třetin hlasů. Bylo-li rozhodnutí na shromáždění přijato tímto počtem hlasů, což jak uvádíte, zřejmě bylo, nemohlo tím dojít k porušení nařízení, na které odkazujete, neboť to je přímo určeno k provedení občanského zákoníků, který upravuje způsob přijetí rozhodnutí shromáždění v souladu s Vaším postupem.