Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.259

Vliv manželství na vlastnictví družstevní bytu, možnost prodeje bytu (uživatelských práv)

Odesláno: 
Otevřeno 510 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám družstevní byt, u nějž je dekret napsaný pouze na moje jméno a dekret jsem získala ještě před uzavřením manželství. Chtěla bych byt prodat, ale bydlí v něm manžel a dvacetiletý syn, mají v něm i trvalý pobyt.
Můžu byt prodat bez jejich souhlasu a musím jim zajistit nějaké náhradní bydlení?
S manželem dobré vztahy nemám, proto mě to zajímá i v případě rozvodu.
Děkuji
 
Dobrý den,
byla-li jste členem družstva ještě před uzavřením manželství, tak ani uzavřením sňatku členství družstvu Vašemu manželovi nevzniklo. Tedy převést družstevní podíl byste mohla bez souhlasu svého manžela, pokud by nešlo o byt, ve kterém se nachází Vaše rodinná domácnost.
V případě, že uvažujete o rozvodu, doporučuji tento prodej učinit až po rozvodu manželství, neboť občanský zákoník upravuje pojem rodinná domácnost manželů, který chrání rodinné bydlení manželů před jeho zcizením jedním z manželů. Dojde-li k prodej, musí manžel, který prodej učinil zajistit druhému manželovi po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním.
Tuto povinnost byste u prodeje učiněného po rozvodu manželství neměla.
 
Prosím ještě o odpověď, jak je to v případě syna. Kdybych družstevní byt chtěla prodat, musím mu zajistit náhradní bydlení? Nebo musí souhlasit s odhlášením? Děkuji
 
V daném případě bude rozhodující zda syn je nezaopatřeným dítětem, které není schopné se samo živit, tzn. , že vůči němu máte stále vyživovací povinnost. V takovém případě má právo nejen na výživu ale i bydlení u rodičů.
Dle rozhodnutí Nejvyššího soudu, lze odepřít zletilým dětem právo na bydlení u rodičů jen v případě, že tyto mají možnost samostatně bydlet anebo v případě, že svého práva zneužívají ve vztahu k těm, kteří jim toto bydlení poskytují. “
To však neznamená, že máte povinnost mu zajišťovat bydlení, je-li nezaopatřeným dítětem, ke kterému máte vyživovací povinnost, stačí, když mu umožníte bydlet u sebe nebo bude bydlet s otcem.