Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.529

Neodvádění srážkové daně z dohody, DPP - kdo je odpovědný za nezaplacení daně?

Odesláno: 
Otevřeno 954 x
1 odpověď
 
Jsem starobní důchodce a 2017 jsem u jedné firmy uzavřel 3 smlouvy na PP po 10 000 Kč, každou. Podepsal jsem prohlášení, že nežádám žádnou úlevu na dani.
Firma mi vždy po odevzdání práce vyplatila 10 000 Kč a srážkovou daň mi nestrhla. Jiné výdělky v tomto roce jsem neměl a již nebudu mít.
Co musím udělat já a co firma abych neplatil penále.
 
Dobrý den,

máte-li na mysli dohodu o provedení práce, tak takovou dohodu můžete uzavřít u jednoho zaměstnavatele i vícekrát za kalendářní rok, ale rozsah práce, na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce, vyplývá to z § 75 zákoníku práce.

Zaměstnavatel má v takovém případě povinnost hlídat si, aby u daného zaměstnance nedošlo k překročení 300 hodin za kalendářní rok u DPP. Dohoda o provedení práce, u které rozsah odvedené práce překračuje 300 hodin, je neplatná a pracovní poměr na základě takové dohody zanikl. Zaměstnanec tak pracuje bez platné smlouvy a zaměstnavateli tím hrozí sankce podle zákona o inspekci práce (§ 12 nebo § 25).
Fyzická nebo právnická osoba se dopustí přestupku na úseku pracovního poměru nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr tím, že
a) poruší stanovené povinnosti při vzniku, změnách, skončení pracovního poměru, dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti,
b) neuzavře písemně pracovní smlouvu, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti
c) nezajistí, aby zaměstnanec nepřekročil zákoníkem práce stanovený rozsah práce konané na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.

V případě, že jste podepsal u zaměstnavatele prohlášení k dani, pak zaměstnavatel má povinnost z Vaší odměny odečíst patnáctiprocentní zálohu na daň z příjmu a uplatní daňové slevy, na které máte nárok. Od srpna 2015 mají pracující důchodci opět nárok na slevu na poplatníka. Slevu je možné uplatnit v plné výši bez ohledu na to, jak dlouho v kalendářním roce výdělečná činnost trvala. Srážkovou daň zaměstnavatel odvádí za zaměstnance v případě, kdy zaměstnanec prohlášení k dani u zaměstnavatele nepodepíše.

Co se týče Vaší povinnosti podat daňové přiznání, tak přiznání nepodáváte, pokud jste u svého zaměstnavatele podepsal při nástupu prohlášení k dani z příjmů a zároveň nemáte jiné zdanitelné příjmy (tj. z podnikání, z kapitálového majetku nebo z pronájmu) vyšší než šest tisíc korun za rok.

Povinnost podat daňové přiznání by Vám vznikla v případě, že byste měl současně příjmy od dvou a více zaměstnavatelů.