Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.629

Vlhkost v bytě SVJ z důvodu nedostatečného zateplení bytového domu - jak donutit SVJ aby zateplilo stěnu?

Odesláno: 
Otevřeno 983 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem vlastníkem bytu v bytovém domě s 18 jednotkami. Bydlím v přízemí. V bytě je vlhko i po nákladné rekonstrukci. Opadává omítka apod.
Na vlastní náklady jsem si nechala udělat měření a odborníci zjistili, že na domě je nedostatečná izolace. Jediným řešením zateplit boční stěnu domu. Předběžně jsem to řešila s výborem, ale nejsou prý peníze a málo větráme.
Nevím jak to řešit.
Děkuji.
 
Dobrý den,

plášť domu náleží do spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek, proto je nutné zateplení stěny domu provést na náklady SVJ. Máte tedy možnost žádat, aby bylo na shromáždění SVJ hlasováno o zateplení a jeho financování s tím, že dle měření vám vlhkost v bytě způsobuje právě nezateplená stěna, nikoliv výborem tvrzené nedostatečné větrání. Zároveň upozorněte, že pokud SVJ nesjedná nápravu, obrátíte se v této záležitosti na soud. Doporučuji Vám nechat si však před podáním žaloby vypracovat posudek soudním znalcem. Pokud byste byla v soudním řízení úspěšná, uložil by soud uhrazení Vašich nákladů vynaložených v souvislosti s uplatněním nároku (soudní poplatky, náklady za znalecký posudek, odměnu advokáta) zaplatit žalovanému, tj. SVJ.