Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.491

Znepřístupnění nemovitosti (garáže ad.) majitelem malého pruhu pozemku - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 982 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
1985 jsme zakoupili pozemek (kupní smlouva) který sahal až k obecní cestě a postavili na něm rodinný dům.
1999 si nechal dělat manžel odhad pozemku i domu. Stále pozemek sahal k cestě a byl o stejné výměře (výpis z KN). Loni (2016) se ozval člověk, že mu úzký pruh u cesty, a pruh cesty patří a tím pádem nemám přístup na pozemek, do garáže ani do domu. Požadoval ať si pozemek o výměře 43m2 odkoupím, jinak že přístup znemožní navezením kamení, hnoje a pod. Jak se bránit? Papírově do 2001, to byl můj pozemek, na který mám kupní smlouvu, a který sahal k cestě a najednou mi to někdo chce opět prodat nebo znemožnit přístup. Dle nynějších výpisů z katastru nemovitostí je o 16 m pozemek menší oproti kupní smlouvě. Děkuji předem moc za radu.

 
Dobrý den,
pokud o sporné hranici nebylo provedeno, je možné si nechat udělat zaměření dosavadní hranice, kde geodetovi předložíte, své papírové vymezení. Vyjde-li výsledek měření ve Váš prospěch, můžete se obrátit na souseda, zda souhlasí se změnou vytyčení hranice pozemku. Pokud s tím nebude souhlasit, tak Vám nezbude nic jiného než se obrátit na soud.

Podle výsledků zaměření, ukáže-li se, že pozemek patří Vám, se můžete domáhat žalobou určení svého vlastnického práva, bude-li soused Vám v přístupu k pozemku bránit
Dále ukáže-li se, že skutečně pozemek patří sousedovi a Vy tím přicházíte o přístup k pozemku a stavbám na něm, můžete žádat souseda, aby Vám za náhradu povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek. Nebude-li soused souhlasit nebo si bude klást nepřiměřené nároky, rozhodne o nezbytné cestě soud, v rozsahu, který odpovídá potřebě vlastníka nemovité věci ji řádně užívat s náklady co nejmenšími, a to i jako služebnost.
V případě soudního sporu s ohledem na složitost dané situace se doporučuji obrátit na někoho z řad advokátů. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.
 
Děkuji za odpoveď, ale mám pocit že právě digitalizací, došlo ke změně v můj neprospech. Na katastru jsem byla ale oni s tím nic nechtějí mit, jen že mi nemůže odpřít vstup na pozemek a do domu, ale mě jde o princip, jak to že když si koupím pozemek, může dojit po digitalizaci ke změně, proč nás tedy nekdo o tomto uskalí neinformoval když jsme kupovali a staveli, určitě bychom do toho za techto podmínek nepouštěli? Dostali jsme od statu povolení, tak kde je najaká spravedlnost? Děkuji.
 
Chápu Vaše rozhořčení, ale bohužel stoprocentní jistotu nemáte u ničeho. Sousedské spory jsou vždy vleklé a postupně gradují. Držím Vám palce, ať se Vám se sousedem podaří dohodnout.