Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.778

Přeplatek výživného - vrácení od matky dítěte, dětí, potomků, syna, dcery

Odesláno: 
Otevřeno 946 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Soud mi stanovil výživné (pro dítě) s platností od 10.4.2017. Za minulé období soudce konstatoval:
"Otec nemá dluh na výživném." Poslední výživné jsem platil za březen 2017. Do března 2017 jsem zaplatil v úhrnu vyšší částku (výživné ještě nebylo soudem stanoveno), než pokud bych celou dobu platil částku nyní soudem stanovenou.

Dotazy:
Mohu žádat po matce dětí vrácení nadměrného výživného za období před stanovením výživného?

Mohu mnou nadměrně uhrazené výživné použít pro platbu výživného po rozsudku, tedy platit následně nižší výživné než soudem stanovené?

Pokud soud stanovil výživné s platností až od 10.4. 2017, mám za duben zaplatit zkrácenou částku, tedy pouze za poměrnou část dubna?

Kdy matce výživné poslat a ke kterému měsíci se bude vztahovat?

Pokud matka dětí v budoucnu bude chtít upravit výši výživného, kolik daňových přiznání (jsem podnikatel) budu muset doložit? Za kolik let zpětně?

Děkuji.
 
Dobrý den,
u nezletilých dětí se výživné již vyplacené považuje za tzv. spotřebované výživné, a to se nevrací. (ust. § 923 NOZ). U zletilých dětí je možné výživné vyplacené nad rámec požadovat zpět v rámci uplatnění nároku na vydání bezdůvodného obohacení.
Vzhledem k tomu, že vyplacené výživné se u nezletilých dětí považuje za spotřebované, nevzniká Vám tím ani žádný nárok (pohledávka), kterou byste mohl uplatnit či započíst. Dále samotné ust. § 1988 odst. 1 NOZ zakazuje započtení proti pohledávce výživného pro nezletilého, který není plně svéprávný. Tedy kdybyste měl vůči nezletilému dítěti nějakou pohledávku, nemůžete ji nikdy uplatnit jako započtení proti výživnému.
Výživné, které je stanovené soudem nelze krátit, vystavujete se tím nebezpečí exekuce. Den splatnosti výživného bývá uveden v rozsudku, pokud došlo pouze ke snížení výživného, plaťte dle termínů uvedených v předchozím rozsudku, kde bylo výživné stanoveno společně s jeho splatností. Výživné se vždy platí k tomu danému měsíci.
Co se týče Vaší poslední otázky, nelze jednoznačně odpovědět, vždy bude záležet na více faktorech, např. období, za které soud bude o výživném rozhodovat. Zpravidla soud vyžaduje příjmy za poslední tři roky, ale jak jsem již uvedla, vždy záleží na konkrétním případu.