Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.334

Více dohod o provedení práce a celkový pracovní úvazek (u jednoho zaměstnavatele)

Odesláno: 
Otevřeno 1167 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Potřebuji proradit v oblasti pracovního práva:
Příklad:
- zaměstnanec má v pracovní smlouvě úvazek ve výši 1,0
- na dohodu o provedení práce DPP je zaměstnán ve výši 8 hodin měsíčně
- na další dohodu o provedení práce je zaměstnán na 16 hodin měsíčně
- na další dohodu o provedení práce je zaměstnán na dalších 16 hodin měsíčně
Překračuje povolený úvazek 1,2. Nasčítávají se hodiny z dohod o provedení práce do celkového úvazku? Byl porušen některý zákon, či směrnice?
Děkuji
 
Dobrý den,
odpracované hodiny na základě dohod o provedení práce, se nezapočítávají do odpracovaných hodin v rámci hlavního pracovního poměru na základě pracovní smlouvy, a tedy nelze hovořit ani o přesčasech.

Porušení zákona bych viděla v případě dohod o provedení práce, kdy dle ust. § 75 zákoníku práce - Rozsah práce, na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce. V dohodě o provedení práce musí být uvedena doba, na kterou se tato dohoda uzavírá.

Tedy ve Vašem případě, pokud máte všechny dohody o provedení práce uzavřené u jednoho zaměstnavatele, překračujete povolený rozsah 300 hodin v kalendářním roce. V tomto směru jde o porušení zákona, na což můžete zaměstnavatele upozornit nebo se obrátit s podnětem na inspektorát práce, který by provedl šetření a shledal-li by porušení zákona na straně Vašeho zaměstnavatele, mohl by uložit sankci. Odkaz naleznete zde: http://www.suip.cz/

Dále můžete, kteroukoli z dohod o provedení práce zaměstnavateli vypovědět.

Dle ust. § 77 odst. 4 ZP Není-li sjednán způsob zrušení právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, je možné ho zrušit
a) dohodou smluvních stran ke sjednanému dni,
b) výpovědí danou z jakéhokoli důvodu nebo bez uvedení důvodu s patnáctidenní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhé smluvní straně, nebo
c) okamžitým zrušením; okamžité zrušení právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti však může být sjednáno jen pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr.
Pro zrušení právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti se vyžaduje písemná forma, jinak se k jeho výpovědi nebo okamžitému zrušení nepřihlíží.

Dále nad rámec uvádím, že z dohod o provedení práce, nepřesahuje-li odměna 10.000,- Kč - z výdělku se pak neplatí zdravotní pojištění ani sociální pojištění. Stejně to je, když máte příjmy do deseti tisíc u více zaměstnavatelů současně.
Když uzavřete víc dohod do deseti tisíc s jedním zaměstnavatelem, platí zmíněný limit pro součet měsíčních výdělků – když je součet vyšší než deset tisíc korun, odvádíte z celé sumy sociální pojištění (včetně nemocenského) i zdravotní pojištění.
Z čehož vyplývá, že pokud v rámci odměn na základě dohod nepřesahujete částku 10.000,- Kč, odvádí za Vás zaměstnavatel pouze daň z příjmu, což má za následek, že v případě vzniku dočasné pracovní neschopnosti (nemocenské) Vám z tohoto příjmu nebude počítána, u žen se nezapočítává do dávek peněžité pomoci mateřství (mateřské). Stejně tak se Vám tento příjem nezapočítávám do příjmu pro výpočet důchodu.