Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.644

Ochanné hlukové pásmo OHP kvůli litišti a snížení hodnoty nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1079 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od května 2015 jsem řešil nákup pozemku, k jehož realizaci došlo v dubnu 2016. Nyní bylo rozhodnuto, že v těsné blízkosti mé parcely (cca o dvě parcely dále) bylo ustanoveno ochranné hlukové pásmo (OHP) kvůli letišti a já se obávám ztráty hodnoty pozemku a s tím spojené komplikace například kvůli navýšení hypotéky na budoucí výstavbu rodinného domu. Dále se uvádí, že OHP se může v budoucnu ještě rozšiřovat, což by náš pozemek určitě zasáhlo. Z dokumentů, které se týkají OHP, jsem zjistil, že jak předchozí majitel, tak realitní makléř, o tomto problému věděli a dokonce se připojili se stížností, nejspíše už v roce 2013, nicméně mě před koupí neinformovali. Kupní smlouva udává, že strana prodávající nezná žádné skryté vady, o kterých by měla informovat mě, jako stranu kupující.
Je možné se případně nějak bránit, pokud se opravdu ukáže, že ustanovení OHP bude mít vliv na hodnotu pozemku a jeho další využívání? Děkuji
 
Dobrý den,
skutečnost, že o ustanovení ochranného hlukového pásma v těsné blízkosti prodávaného pozemku prodávající věděl a zatajil ji, může mít za následek podstatné porušení smlouvy ze strany prodávajícího. Zvláště v případě, pokud kupující, kdyby o dané skutečnosti věděl, tak by danou nemovitou věc nekupoval.

Vzhledem k tomu, že případy podstatného a nepodstatného porušení kupní smlouvy dotváří až judikatura, nelze s určitostí říct, zda by v daném případě skutečně šlo o podstatné porušení smlouvy. V konečném důsledku v rámci soudního řízení by se zkoumalo více faktorů např, zda jste si danou informaci před koupí nemovité věci mohl sám zjistit, do jaké míry OHP Vás omezuje v užívání pozemku atd.

Rozhodně Vám nic nebrání se obrátit na prodávajícího a z důvodu podstatného porušení smlouvy požadovat od prodávajícího přiměřenou slevu z kupní ceny nebo odstoupit od smlouvy. V případě, že byste uvažoval o soudním sporu, bych Vám doporučila obrátit se na někoho z řad advokátů, který by mohl podrobněji Váš případ prostudovat a posoudit úspěšnost v soudním sporu. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.