Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.170

Výroba cenného předmětu manželem a prodej tohoto hodnotného předmětu v době manželství - patří peníze do SJM?

Odesláno: 
Otevřeno 673 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu. Manžel si v době našeho manželství postavil automobil - veterána. Toho prodal a koupil dům, který rekonstruuje. Nyní od nás odchází k jiné ženě.
Mám na dům nějaký nárok?
Dům je psaný na jeho jméno.
Děkuji.
 
Dobrý den,
pokud Váš majetkový režim (SJM) nebyl nějak modifikován (např. zúžen), náleží do společného jmění vše, co nabude jeden z manželů nebo co nabudou oba manželé za trvání manželství. Výjimkou je například to co nabyl jeden z manželů právním jednání vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví (např. koupě věci za finanční prostředky z prodeje věci ve výlučném vlastnictví). Tedy pokud automobil postavil z prostředků, které kupoval z Vašich společných peněz za trvání manželství, patřil i automobil do Vašeho společného jmění a následně i nemovitost, kterou pořídil za finanční prostředky z prodeje automobilu.
Z toho důvodu je zvláštní, že byla-li nemovitost nabyta za trvání manželství, že je v KN evidován jako výlučný vlastník pouze Váš manžel, aniž by byla uvedena poznámka o společném jmění.
Skutečnost, zda nemovitá věc spadá do společného majetku, určí rozvodový soud při vypořádávání společného jmění, ke kterému dochází až po rozvodu manželství.