Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.227

Hluk, prach z nelegální dílny na pronajatém pozemku - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1383 x
1 odpověď
 
2015-2016
soused provozuje nelegální autodílnu na pozemku rodinného domu, který má v pronájmu
celé dny je zde rámus způsobený broušením a opravami aut a dále různé pachy z barev a stříkání automobilů. Co s tím lze dělat, na jaké uřady a s jakými podklady se obrátit?
Dekuji.
 
Dobrý den,
dělá-li Váš soused hluk v době nočního klidu, tj. mezi 22:00 – 6:00 hod můžete přivolat policii. Pokud je hluk nesnesitelný, můžete se obrátit na místě příslušnou hygienickou stanici za účelem přiměření hluku, zda soused neporušuje jeho nejvyšší možnou přípustnost.
Další možností je obrátit se na obecní úřad v místě Vašeho bydliště.

Dále občanský zákoník dává ochranu vlastníkům před sousedy, kteří nad míru obtěžují vlastníky imisemi. Dle ust. § 1013 NOZ je povinnost vlastníka zdržet se všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

Doporučuji Vám nejprve písemně souseda vyzvat a vytknout mu chování, které uvádíte. Výzvu zašlete doporučeně poštou. Dále ho vyzvat, aby daného jednání zanechal a upozornit ho, že v opačném případě budete nucena věc řešit.